Informatie over de proeven

Als lid van de FEIF gebruikt het NSIJP de proeven die ook in alle andere landen voor IJslanders worden gebruikt. Het FEIF-document voor de sport voor 2019 is hier te vinden (Engels). Een Engels-Nederlandse woordenlijst is hier te vinden.

Meer over wedstrijden rijden vind je hier 

Binnen de IJslandersport onderscheiden we diverse proeven. In de gangenproeven staat het tonen van alle verschillende gangen centraal. Er zijn viergangenproeven(V) waarin stap, draf galop en tölt wordt getoond, en vijfgangenproeven (F), waarin de paarden ook telgang laten zien. Verder zijn er verschillende töltproeven (T), waarin de tölt in meerdere tempi wordt gevraagd.

Deze proeven worden allemaal op een zogenaamde ovaalbaan verreden. Een beschrijving van deze proeven staat in sectie S2 van het bovenstaande FEIF-document.

In de telgangproeven (PP) en telgangraces (P) staat de rentelgang centraal, deze worden verreden op een rechte telgangbaan. Deze proeven staan in sectie S3 van het bovenstaande FEIF-document.

Naast de gangenproeven en telgangraces, kennen we nog andere wedstrijdonderdelen, zoals dressuurproeven, cross en trail of vlaggenraces (te vinden in S4 en S5).