Gebruik

De IJslander wordt onder het zadel zowel recreatief als in de IJslandersport gebruikt. Steeds vaker wordt de IJslander ook in andere takken van de paardensport ingezet.

Recreatieve ruiters gebruiken de IJslander voornamelijk voor het maken van buitenritten. Zowel samen als alleen, de IJslander is bij uitstek geschikt om mee op pad te gaan. Door het hele land worden regelmatig (groeps-)ritten georganiseerd. Het is een echt IJslands gebruik om op buitenrit een (jong) paard aan de hand mee te nemen. Ook in Nederland wordt handpaardrijden regelmatig gebruikt om de jonge paarden conditie te laten opbouwen en ze te laten wennen aan verkeer.

De extra gangen maken de IJslander een echte uitdaging in het rijden. Het is dan ook altijd aan te raden instructie te volgen om in de omgang en in het rijden het beste uit je paard te halen.

Op IJslanderwedstrijden, worden de gangen van de IJslander zo optimaal mogelijk benut. Ook voor ambitieuze sportruiters is er dus meer dan voldoende uitdaging te vinden in het rijden van IJslanders. In de gangenproeven moeten de gangen zo goed mogelijk getoond worden, terwijl het in de telgangraces om het hardst gaat.

Liefhebbers van het IJslandse paard komen samen bij het NSIJP. Meer weten over de vereniging? Kijk dan hier