IJslands paard

Het IJslandse paard staat voor vriendelijkheid en werkwilligheid. De trotse uitstraling komt vooral tot uiting in het aansprekende plaatje van de tölt: een opgerichte houding met een ritmisch meedeinende staart. Naar voren gerichte oren en alerte, vriendelijke ogen in een uitdrukkingsvol hoofd worden omgeven door wapperende manen. Dat is typisch de IJslander!

 

Het IJslandse paard vindt zijn oorsprong op IJsland, maar inmiddels is de IJslander over de gehele wereld te vinden. In Nederland zijn momenteel ruim 8000 IJslandse paarden, maar dit aantal groeit gestaag. Alle paarden worden geregistreerd in WorldFengur.

IJsland kennen we natuurlijk als een land van vuur en ijs en dat zien we heel goed terug in de IJslander. IJslandse paarden zijn doorgaans koel in het hoofd, maar zodra ze daartoe uitgenodigd worden, komt het zogenoemde IJslands vuur naar boven. Dat komt met name tot expressie in de gangen van de IJslander.

De IJslander wordt gekenmerkt door de extra gangen tölt en telgang, die naast de bekende stap, draf en galop voorkomen. De tölt is een bijzonder comfortabele gang, omdat het geen zweefmoment kent. Telgang is een ware sensatie door de snelheid die daarmee gepaard gaat.

Eenmaal bekend met de extra gangen van de IJslander, willen ruiters doorgaans nooit meer anders. De IJslander wordt dan ook voornamelijk gebruikt als rijpaard, hoewel ze ook wel ingespannen of voor werk aan de hand ingezet worden. Kortom, het IJslandse paard is een veelzijdig ras.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het NSIJP. In de nieuwsbrief vind je actuele informatie over ontwikkelingen binnen de vereniging, activiteiten voor leden , selectieprocedures en bijvoorbeeld belangrijke regels bij sport en fokkerij. Je krijgt de nieuwsbrief digitaal toegestuurd.

We hebben uw inschrijving ontvangen. U ontvangt van ons een e-mail ter bevestiging.
Er is een fout opgetreden.
Het e-mailadres is incorrect. Het e-mailadres is verplicht.