Het kopen van een IJslander

Het kopen van een IJslander kan soms best lastig zijn. We vallen vaak voor het mooie koppie en vergeten daarbij soms al het andere. Het is dan soms moeilijk om objectief te blijven en te bepalen of dit echt dé IJslander voor jou is. De FEIF heeft daarom een formulier opgesteld, waarmee je heel eenvoudig van te voren criteria kunt bedenken waar een paard voor jou aan zou moeten voldoen.

Er zijn twee versies van dit formulier: een voor jouzelf en een voor je trainer . Het doel van deze formulieren is dat uiteindelijk de beste match tussen ruiter en paard wordt gevonden.

Het Rider Form wordt van te voren ingevuld, liefst samen met een trainer/instructeur die je al langer kent. Op het formulier kun je dan van diverse aspecten aangeven hoe belangrijk jij ze vindt in een ideaal rijpaard voor jou. Dit formulier kan direct ook als richtlijn dienen in de (online) zoektocht naar jouw nieuwe IJslander.

Het Trainer Form wordt op locatie ingevuld, als je het paard gaat bezichtigen. Op het Trainer Form staan enkele oefeningen die gedaan kunnen worden om te testen hoe het paard op jou reageert. Dit begint bijvoorbeeld al bij het uit de wei of stal halen. Ook hoe het paard reageert op opzadelen, opstappen of vreemde objecten wordt beoordeeld, naast de algemene kwaliteit van de gangen en het karakter.

Meer informatie is te vinden op www.feif.org .
Een woordenlijst met de meest voorkomende Engelse termen is hier te vinden.