Keuringen

Om de kwaliteit van het IJslandse paard te toetsen en daarmee de kwaliteit van de IJslander als ras te waarborgen, worden er verschillende keuringen georganiseerd. Gedurende de keuring wordt zowel het exterieur (uiterlijk) als het karakter van het paard beoordeeld. 

Tijdens keuringen gelden enkele regels, zoals opgenomen in de reglementen. Het is aan te bevelen deze goed door te lezen voordat je je paard aanbiedt voor een keuring. Hoe de beoordeling tijdens een keuring tot stand komt lees je hier.

Zowel hengsten, ruinen, merries als veulens kunnen gekeurd worden. Er zijn keuringen aan de hand en keuringen onder het zadel, afhankelijk van de leeftijd en opleidingsgraad van het paard. Een voorbrenger stelt het paard voor tijdens een keuring. 

Jonge hengsten kunnen vanaf dat zij drie jaar oud zijn gekeurd worden. Voor drie- en vierjarige hengsten kennen we de jonge hengstenkeuring. Jonge hengsten worden altijd aan de hand voorgesteld. Hengsten van vijf jaar en ouder kunnen voor een keuring onder het zadel worden aangeboden. 

Op merrie- en veulenkeuringen kunnen merries en veulens gekeurd worden. Zowel merrie als veulen wordt hierbij aan de hand voorgesteld. Merries van vijf jaar en ouder kunnen daarnaast voor een keuring onder het zadel worden aangeboden.

Ook ruinen kunnen gekeurd worden. Dit kan zowel aan de hand als onder het zadel.