Fokkerij

Eén van de doelen van het NSIJP is het bevorderen van de fokkerij van IJslandse paarden. De fokkerij-commissie speelt hierin een belangrijke rol. De vereniging faciliteert jaarlijks diverse keuringen en organiseert andere fokkerijgerelateerde activiteiten zoals lezingen en cursussen.

WorldFengur is het stamboek van oorsprong van het IJslandse paard. Deze grote database met de gegevens van paarden en eigenaren is een initiatief van de IJslandse Boeren Organisatie (Farmers association of Iceland (BÍ)) en de Federatie van IJslandse Paarden Organisaties (International Federation of Icelandic Horse Associations (FEIF)). Het NSIJP is een dochterstamboek en lid van de FEIF. Voor Nederland regelt het NSIJPkantoor de inschrijving van paarden in WorldFengur, maar houdt ook eventuele wijzigingen bij, zoals castratie of overlijden. Om het stamboek zo goed mogelijk up-to-date te houden, is het belangrijk dat de eigenaar wijzigingen in de gegevens van het paard door de eigenaar doorgeeft aan het stamboekbureau.

Om de waarde voor de fokkerij en sport van het IJslandse paard te toetsen of te schatten zijn er jaarlijks verschillende keuringen. Het NSIJP organiseert de keuringen of ondersteunt in de organisatie. Tijdens de keuring wordt zowel de bouw van het paard (het exterieur) als de gangen en het karakter van het paard beoordeeld. Meer over de keuringen lees je hier.

Het idee is dat er alleen met de beste paarden wordt doorgefokt (selectie) om het ras te verbeteren. Vooral voor hengsten is de keuring belangrijk omdat zij veel nakomelingen kunnen krijgen. In de relatief kleinschalige fokkerij in Nederland gaat het bij merries vooral om de goede punten in exterieur en gangen en om ook minder goede punten van je paard te leren kennen zodat je de juiste hengst bij je merrie kan zoeken. Een beoordeling door een deskundige fokjury kan je daar veel over vertellen.