NK2021 | Vijfgangen Klassement - Mieke van Herwijnen

04-08-2021
NK2021 | Vijfgangen Klassement - Mieke van Herwijnen

In aanloop naar het NK 2021 in Exloo, spreken we een aantal ruiters die in 2019 de titel Nederlands Kampioen hebben gehaald. We belden Mieke van Herwijnen, die met haar paard Ómar frá Vestri- Leirárgörðum Nederlands Kampioen Vijfgangen Klassement is. 

Wat houdt de titel vijfgangen klassement in?
"Om in aanmerking te komen van deze titel rijd je drie proeven; een vijfgangenproef, een töltproef en nog een telgang onderdeel. Alle scores worden bij elkaar opgeteld en er wordt een gemiddelde over berekend. Diegene die het hoogste score heeft, wordt kampioen. Met Ómar heb ik de titel zowel in 2018 als 2019 behaald."

Hoe kun je deze titel verdedigen?
“Door te starten en stinkend je best te doen” zegt Mieke met een grote lach.
"Je hoeft niet elke proef te winnen, er wordt gebruik gemaakt van een omrekeningsfactor.
Ik schrijf in voor alle drie de onderdelen en als tijdens de wedstrijd blijkt dat iets niet goed gaat, kun je je zelfs uitschrijven (of omschrijven als de organisatie dat toelaat). Ómar is een waanzinnige telganger, maar het heeft vrij weinig zin om met hem in een speedpass te starten. Daar is hij niet snel genoeg voor. Je moet dus wel altijd een vijfgangenproef starten. Daar begin je mee."

Hoe komt het dat je dit jaar niet meerijdt?
“Op de eerste plaats heb ik de laatste twee jaar weinig getraind omdat veel wedstrijden werden afgelast. Ik heb Ómar dan ook alleen maar buitengereden. Daar wordt hij blij van. Nu is het niet zo dat Ómar niet weet wat hij moet doen op de ovaalbaan, maar ik kreeg ook de kans om naar IJsland te gaan (na twee jaar!). En die kans wilde ik niet voorbij laten gaan. Voor Ómar is rust niet erg, “rust is immers de beste trainer”, aldus Mieke.

Ga je volgend jaar weer voor de titel?
“Ja zeker!”, zegt Mieke vol overtuiging.

Wie verwacht jij dat jouw titel dit jaar over gaat nemen?
“Oei, das een moeilijke vraag!” Maar als ze hardop nadenkt komen er toch een paar namen; “Ik denk aan Tom Buijtelaar, Jaap Groven, Anne-Lene van Engelen of Irma Schortinghuis (als ze er is). Die laatste heeft een waanzinnige telgang. Hou die ruiters maar goed in de gaten!”

Mieke wenst iedereen veel succes op het NK en wij wensen haar een hele fijne tijd op IJsland.

Tip aan Mieke: je kunt de finales vanuit IJsland toch volgen. Via de livestream!

Geschreven door Els Corstens