Stoere, snelle telgangers

08-08-2021
Stoere, snelle telgangers

Op zaterdag en zondag is er gestreden voor het Nederlandse Kampioenschap van de telgangonderdelen. De telgangbaan ligt op het Hippische Centrum in Exloo een beetje verstopt tussen de camping en de golfbaan. Het publiek kan betrekkelijk dicht naast de baan staan om de racepaarden te aanschouwen.

Bij de 150 m en de 250 m telgangrace starten twee paarden uit de startboxen, worden in telgang gelegd en racen tegen elkaar tot de eindstreep. Bij de speedpass en de telgangproef start elk paard individueel en niet uit een startbox.

De spanning en de snelheid maken het aantrekkelijk om te bekijken en te volgen. Wie komt in de snelste tijd foutloos over de streep? De jury beoordeelt of de paarden op het juiste moment in telgang gelegd worden en de hele lengte in telgang blijven. De tijdwaarnemers klokken met hun apparatuur minutieus de gelopen tijden.

Na de laatste telgang-onderdelen op zondag spreek ik Ingrid Ranzijn en Linda Henneman. Zij rijden al jaren mee in deze stoere race onderdelen. Allebei zijn ze zeer tevreden over het verloop, ook al zijn ze beiden geen Nederlands Kampioen geworden.

Wat zo mooi is bij de telgangruiters is dat ze, ondanks de competitie, elkaar ondersteunen. Zo is het bij de startboxen niet altijd even simpel om de paarden “te laden”. Door dit in overleg te doen, kan het veel stress en frustratie schelen.
Zowel Linda als Ingrid hebben lovende woorden voor de helpers die dit jaar de startboxen bedienen en de ruiters helpen. Met rust en doortastendheid gaat het vlot en kunnen de paarden snel starten. 

Als tijdens de race één van de twee paarden in galop gaat en dus geen tijd kan rijden, zal de ruiter proberen vlak naast de andere te blijven rijden, om die zo snel mogelijk te laten telgangen. Heel sportief!!

Wat ze als nadeel noemen van de baan in Exloo is de beperkte uitloop aan het einde. Als je in volle vaart na 250 m over de finishlijn komt, is het erg spannend of je paard weer tijdig onder controle is. Dit kan zelfs van invloed zijn op de tijden, als je niet voluit over de finishlijn durft te gaan.

Ondanks dit zijn beide telgangdames zeer tevreden over de prestaties van hun paarden. Linda had weliswaar een fout bij het begin van de 150 m telgangrace, maar ze had wel een haar snelste tijd ooit gereden (niet geldig helaas).

Snerpa, de merrie van Ingrid, heeft een mindere periode achter de rug en is eigenlijk net pas goed in conditie aan het komen. Dan derde worden op de Nederlandse Kampioenschappen is een uitstekende prestatie.

Wie de Nederlands Kampioenen zijn?

Kijk voor de volledige uitslag en tijden van alle telgangonderdelen op IcetestNG.

Foto: Robin Riphagen