Keuring Hazerwoude-Dorp

08-06-2021
Keuring Hazerwoude-Dorp

Beknopt verslag Keuring Hazerwoude-Dorp (29/30 mei 2021)

door Carla Kemme-Kroonsberg

De keuring in Hazerswoude-Dorp was een groot succes. Het was echt genieten. Dank aan de familie Hoogeboom en met name Thomas voor het organiseren van dit prachtige evenement. Het Keuringstraject met þorður þorgeirsson heeft bijgedragen aan het ongekend grote aantal paarden deze keuring. Wat een kundige ruiter en wat mooi om te zien. Maar ook de Nederlandse ruiters verdienen complimenten. En ik heb het gehoord, ook van de jury(!), een keuring rijden is niet eenvoudig. Er is keurig gereden met mooie resultaten. Bram van Steen, jij en je team heel veel dank dat je het Keuringstraject met þórður voor het én onder de NSIJP vlag hebt willen organiseren.

Wat heeft deze keuring voor de Nederlandse fokkerij opgeleverd? Hoogst gekeurd Nederlands gefokt paard was de merrie Timbiltá frá Stjórnarhofivan, fokkers en eigenaren Aad Visser en Klaartje Caminada, trainer Inge Frieling. De van fokker, trainer en eigenaar Jaap Groven (Stoeterij van ’t Ilperveld), in IJsland gefokte Þórálfur frá Flagbjarnarholti (V. IS2010182570 - Herkúles frá Ragnheiðarstöðum) werd de hoogst gekeurde hengst deze keuring. Gevolgd door de in IJsland gefokte hengsten Djákni  frá Flagbjarnarholti (V. IS2001187660 - Álfasteinn frá Selfossi), eveneens fokker Stoeterij van ’t Ilperveld en Svadilfari fr Eikenhorst (V. IS1994166620 - Huginn frá Haga I), fokkers  Leontine en Theo van Eikenhorst, eigenaar en trainer Els Corstens.

Þórálfur, was een maand eerder al gekeurd in Duitsland en daarmee officieel goedgekeurd als dekhengst in Nederland, maar wist zijn scores aanzienlijk te verbeteren in Hazerswoude-Dorp.

Ook Djákni, was al goedgekeurd voor de dekdienst maar verhoogde zijn punten ten aanzien van eerdere keuringen in Duitsland en IJsland. Svaðilfari heeft met deze keuring de norm voor goedkeuring gehaald, maar moet nog vruchtbaarheidsonderzoek laten doen om de officiële goedkeuring als NSIJP-dekhengst te behalen.

Ook Vatnar frá Lálendi  (V.  Óðinn vom Habichtswald), fokkers Ingrid Weijers en Bernard van den Bogaard, eigenaar en trainer Silke Kosse, Dreki frá Hrísdal (V. Hrannar frá Flugumýri II) fokkers Gunnar Sturluson en Guðrún Margrét Baldursdóttir (IS) en Kvaran frá Korpu (V. Álfur frá Selfossi), fokker Ragnar Þór Hilmarsson (IS), eigenaar Pieter en Kathleen Parel behaalde de norm, maar ook nog geen officiële goedkeuring omdat het vereiste vruchtbaarheidsonderzoek ontbreekt.

Amor frá Hinriksstöðum (V. IS1994158700 - Keilir frá Miðsitju) en Hinni frá Hinriksstöðum (V. IS2005187836 - Mjölnir frá Hlemmiskeiði 3), fokker Henk Peterse, trainers en eigenaren Tom Buijtelaar resp. Bram van Steen, gaan op basis van deze keuring voortaan door het leven als voor de dekdienst goedgekeurde hengsten, deze hengsten hebben aan alle voorwaarden voor goedkeuring voldaan.

Bovengenoemde paarden werden allemaal voorgesteld door Þórður Þorgeirsson.

Fáni frá Waldthorst (V. DK2004103659 - Viktor fra Diisa), fokker Arthur Meerwald, werd voorgesteld door eigenaar trainer ruiter Christa Rike. Zij zorgden voor een spannende tweede doorgang zondag. Door de verbeteringen die deze combinatie wist neer te zetten, haalde Fáni juist de keuringsnorm van 7.75. Ook Fáni is nu officieel goedgekeurd voor de dekdienst.

Alle ruiters, trainers en eigenaren van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten. Dank voor jullie inzet en bijdrage aan de Nederlandse fokkerij. þorður heeft dat in zijn afscheidspraatje mooi verwoord. Hiermee zetten we de Nederlandse fokkerij op de kaart.

In de FEIF ‘breeding rules and regulations’ wordt de fokwaarde (BLUP) gebaseerd op vijfgangen, in de regels is een aparte viergangenscore niet opgenomen.  Ook de NSIJP-normen voor classificatie, “goedkeuring” en “opname in het hoofdstamboek” zoals die nu in de reglementen staan, zijn gebaseerd op vijfgangen. Dat geldt ook voor de kwalificatie “elite”, “ster” en “premie”.

In de tabel staat een beknopt overzicht van de classificaties en volledig goedgekeurde hengsten, met de resultaten van afgelopen keuring. De gekeurde paarden worden met een eindcijfer 7,75 (hengsten) en 7,50 (merries) opgenomen in het Hoofdstamboek. Verschillende merries gaan met deze keuring van Veulenboek over naar het Stamboek. 

Waar in de tabel nvt (niet van toepassing) staat, gaat het om in het buitenland ingeschreven paarden. Van één Nederlands gefokte merrie is alleen exterieur bepaald, vandaar dat in de tabel geen eindcijfer wordt genoemd.

Voor meer details, over ruiter, trainer, fokker, afstamming van het paard en de cijfers die werden behaald op de diverse onderdelen, verwijzen we graag naar WorldFengur. Ga naar WorldFengur, in het menu links, evenementen, kies zoeken, vul in 2021 en Nederland en kies Fizo keuring Hazerswoude-Dorp en u kunt per paard de uitslagen raadplegen.

tabel - FEIF keuring Hazerswoude dorp – 2021 (beknopt overzicht behaalde resultaten).

(foto: Patty van der Kaaij)

Geschreven door Carla Kemme-Kroonsberg