Jan Pelsprijs 2020 voor Dirk Swart

27-11-2020

 

[Jan Pels, ik zie hem nog rijden in die prachtige rode brandweerwagen. Samen met zijn vrouw en dochters ontmoette ik hem meermaals op wedstrijden en cursussen. Lekker eten en drinken, dat hoorde erbij. Ik zie een grote levensgenieter voor ogen.]

 

Tijdens de online ledenraadvergadering op vrijdag 20 november is de Jan Pelsprijs 2020 uitgereikt. De dochter van Jan, Jet Pels, was uitgenodigd om de prijs samen met Bert den Uijl te overhandigen.

Jet over Jan
“Mijn vader heeft zich altijd met veel liefde en plezier ingezet voor de vereniging. Van wc’s boenen tot aan het voorzitterschap, en alles daartussen. Wat hem kenmerkte was dat je er in zijn ogen altijd bij hoorde. Hij maakte geen onderscheid in je achtergrond, waar je vandaan kwam of welk beroep je had” Jet vindt het heel bijzonder dat de prijs 15 jaar geleden door een groep mensen uit allerlei windstreken is bedacht. Hoe mooi is het om elk jaar een vrijwilliger te mogen eren. En dat met mijn vader elk jaar weer even in het hoofd. Daar ben ik trots op en heel blij mee”, aldus Jet

Over de kunstenaar
De prijs is dit jaar gemaakt door beeldend kunstenaar Gam Bodenhausen. Gam is zelf groot geworden tussen de IJslanders. Op jonge leeftijd reedt ze bij Guy en Chris Blom in Zijtaart. “Geweldige herinneringen heeft ze aan die tijd”. Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academy heeft Gam zich als kunstenaar gevestigd in Eindhoven. In haar werk spelen historische en geologische elementen uit de natuur en landschap een belangrijke rol. In 2016 publiceerde ze haar eerste boek; Grey Horizontals. Gam exposeert in binnen- en buitenland en haar werk is onder andere opgenomen in het Van Abbemuseum en het museum Boijmans van Beuningen.

En de winnaar is…
Dit jaar ging de prijs naar niemand minder dan Dirk Swart. Zijn inzet is bij veel mensen op allerlei evenementen door het hele land opgevallen. Iedereen waardeert wat hij doet en hoe hij dat doet. Dat blijkt ook uit de hoeveelheid stemmen en de reacties die hij heeft gekregen voor de Jan Pelsprijs. Dirk is iemand waar je altijd een beroep op kunt doen, die de handen uit de mouwen steekt en die dat doet op een vriendelijke en onopvallende manier.

“Het is allemaal begonnen bij Els van Weel” zegt Dirk nuchter. “Bij Els deed ik mijn stage voor de opleiding Paardenhouderij. En ik ben er blijven plakken”.

Dirk is op menig evenement als vrijwilliger te vinden. Hij zet zich in voor de fokkerij, voor cursussen en voor wedstrijden. Maar dankzij zijn tijd bij Els, heeft hij “een heel warm netwerk op kunnen bouwen”, zo zegt hij zelf.

[En laat het nou op een cursus bij Els van Weel zijn, dat ik Jan Pels voor het laatst heb gezien.]

Van harte gefeliciteerd Dirk. Het NSIJP hoopt dat je onze activiteiten nog vele jaren blijft ondersteunen.

Els Corstens, november 2020