Interview Thomas Hoogenboom

20-05-2021
Interview Thomas Hoogenboom

Hij is altijd vriendelijk, behulpzaam, goedlachs en heeft een enorme passie voor het IJslandse Paard. Thomas Hoogenboom is organisator van de FEIF-keuring in Hazerswoude-Dorp. Wie is die Thomas nou eigenlijk is en wat drijft hem. In een telefoongesprek (Thomas alweer druk onderweg) probeer ik erachter te komen wie Thomas is. 


Wie is Thomas Hoogenboom?
“Ik ben 30 jaar geleden geboren en samen met mijn ouders opgegroeid tussen de IJslanders op de boerderij van mijn opa en oma. Ik leerde al vroeg paardrijden, maar op een bepaalde leeftijd was dat niet meer stoer. Toen ging ik wel stiekem rijden zodat niemand het zag. Soms met mijn moeder of met mijn zusje. Totdat ik mijn huidige vriendin, Sophia tegenkwam. Zij hield (en houdt) heel veel van paarden en al gauw kocht ik een paard voor haar. Dat paard hebben we samen ingereden en opgeleid. En zo ben ik opnieuw begonnen. Jaren later kocht ik op IJsland een betere merrie die we naar Nederland importeerde en waar we mee zijn gaan fokken. Tja, en toen is de hobby uit de hand gelopen”

IJslandersport; een succesvol merk
Tijdens mijn studie Small business en Retail management, ofwel commerciële economie gericht op eigen ondernemingen, heb ik het bedrijf van mijn moeder overgenomen. IJslandersport bloeide uit tot een zeer succesvol bedrijf met een webshop vol aantrekkelijke merken; kleding, zadels, hoofdstellen. Alles voor het IJslandse paard. 

“Klanten die vandaag iets bestelden,
wilden dat het liefste gisteren in huis hebben.”


De webshop heeft Thomas een aantal jaar geleden afgestoten. “Klanten die vandaag iets bestelden, wilden dat het liefste gisteren in huis hebben.” En daar was ik niet op ingericht. Ik verkoop nog steeds zadels en meet ze aan, maar naast de zorgboerderij, de zorg voor ons kindje, de paarden en mijn relatie met Sophia werd de webshop gewoonweg te veel.

Zorgboerderij Hazerswoude-Dorp
10 Jaar gelden hebben zijn ouders de boerderij overgenomen van zijn opa en zijn ze een tweede zorgboerderij gestart. Alweer 5 jaar geleden is Thomas met zijn broer en zussen in het bedrijf gekomen. Hij beheert nu samen met zijn zus de zorgboerderij in Hazerswoude-Dorp. Zij verlenen zorg aan kinderen en jongeren (t/m 18 jaar) die vastlopen op school. Vanuit een veilige omgeving wordt aan sociale vaardigheden gewerkt die nodig zijn om elders weer in te kunnen stromen. Hiervoor hebben ze een zestal onderwijzers in dienst, maar ook psychologen en andere therapeuten. Het is dus een tijdelijke opvang. Een van de weinigen in de Randstad.

Een keuringsbaan aanleggen
Op deze locatie was veel asfalt en zijn er weinig uitrijmogelijkheden. Daarom wilden we op onze eigen locatie iets creëren waarbij we toch het idee hebben dat we ‘buiten rijden’. Thomas’ interesse ligt bij de fokkerij. En omdat er in Nederland maar weinig accommodaties zijn om iets met keuringen te doen (behalve Oirschot en Exloo) besloten we een keuringsbaan aan te leggen. Tja, en toen ik dat liet vallen, stapte een heel enthousiaste club mensen in om het keuringstraject en de FEIF-keuring te organiseren. Met Bram van Steen, Bram Vervest, Tom Buijtelaar, Dester van Nunen en Thomas Gregoire hebben we de handen ineengeslagen en zijn we aan de slag gegaan. Oorspronkelijk zouden we afgelopen jaar zijn gestart maar vanwege de corona-maatregelen kon dat toen niet doorgaan.

Enorme impact!
Met deze keuring willen wij een steentje bijdragen aan de ijslandersport. Maar het heeft een enorme impact op het terrein en ons bedrijf. De baan ligt midden in het land, waar geen stroom ligt, geen wifi is, dus je kunt je voorstellen dat we hiervoor heel veel hebben moeten regelen.
Over anderhalve week komen er 34 vreemde paarden het terrein op waarvoor we bijvoorbeeld 14 extra stallen moeten opbouwen. We moeten 34 trailers herbergen, dito ruiters en grooms met dito wensen. Er komt een heleboel kijken bij de organisatie van zo’n evenement, maar we hebben er verschrikkelijk veel zin in!


"Yes, het gaat gebeuren!"

Groot succes!
Nog nooit zijn er zoveel paarden op een Nederlandse keuring voorgebracht. En dat voor een eerste keer! En omdat het voor ons de eerste keer is dat we dit organiseren, moeten we zoeken, passen en meten. Maar als het draaiboek eenmaal af is, dan kan het voor meerdere jaren worden uitgerold.

Vorige week had Thomas ineens het gevoel “Yes, het gaat gebeuren!”. Het komt steeds dichterbij. We krijgen support van het NSIJP en sponsoren, vrijwilligers en de gemeente. Dat is allemaal rond. Nu nog een aantal praktische issues aanpakken en we kunnen wat mij betreft beginnen.

Tot slot vraag ik Thomas waar hij zich het meest op verheugd?
De organisatie van zo’n eerste keuring op je terrein vraagt veel. Daarom verheugt Thomas zich ook het meest op zondagmiddag 13:00 uur. Als alles achter de rug is en alles in goede ‘banen’ is verlopen. “Ik hoop dat de keuring ook voor ruiters en deelnemers succesvol verloopt en onze keuringsbaan hiertoe heeft bijgedragen. “


Foto: Patty van der Kaaij (Jonge hengstenkeuring 2021)

Geschreven door Els Corstens