Het IJslands paard in de kijker

08-05-2018
Het IJslands paard in de kijker

Ongeveer nu een jaar geleden was ik met het Promoteam op Animal Event. Door eens goed in de stand rond te kijken, kwam ik tot de conclusie dat ik iets miste. Ik ben zelf nu twee keer voor het NSIJP naar het Young Leaders Event geweest. Tijd om iets terug te gaan doen!! Na lang nadenken en ook eens bij andere stands rondgesnuffeld te hebben, wist ik wat ik miste voor ons geliefde ras en wat ik terug kon doen: Een goede promotiefilm!! Hoe die er uit zou moeten komen te zien en wie me hierbij zou kunnen helpen: daar was ik heel snel uit!! Jullie kennen haar natuurlijk al van andere filmpjes die ze spontaan maakt op wedstrijden en keuringen. Aan de hand van die filmpjes wist ik dat Carmen Storck de juiste persoon was, want zij straalt die passie uit die we allemaal voelen bij ons geliefde ras en kan die passie heel mooi omzetten in prachtig beeldmateriaal!!

 

Toen Mirella mij vroeg om een promotie filmpje te maken over het IJslandse paard was ik meteen enthousiast! Een top plan en  voor mij een super leuke en gezonde uitdaging, want dit was wel echt even iets anders dan een wedstrijdfilmpje. Op zulke evenementen wordt het filmmateriaal mij bijna aangeleverd, maar voor dit project moest ik zelf dingen regelen en bedenken/in scene zetten.

 

Eerlijk gezegd heeft het bedenken en plan maken voor de film de meeste tijd in beslag genomen. Wat willen we laten zien? Hoe uitgebreid en hoe lang wordt ie? Ik heb op een gegeven moment zelfs een Deens “filminstitut” gemaild voor oude beelden (daar zaten echt prachtige stukjes tussen…) en een heel verhaal getypt en vervolgens opgenomen waarin alle facetten rondom het IJslandse paard uitgelegd worden.

 

Ik heb in al die maanden zoveel mogelijk gefilmd. Inscharingen, paardrijlessen, buitenritten, speelkwartiertjes, wedstrijden en ook oppassen op leuke IJslanderbedrijven bleek erg waardevol :) Prachtige beelden waarvan ik, geloof ik, uiteindelijk maar 2/10de gebruikt heb…

 

Mirella kwam toen met het idee om een korte, doch volledige video over de ijslander te maken met eventueel een paar steekwoorden. Krachtig, vurig, nieuwsgierig, vriendelijk, veelzijdig, sterk, trouw, een vriend…. En ga zo maar door. Na dit idee ging het erg snel. Binnen een week had ik bijna al het beeldmateriaal verzameld dat ik wilde gebruiken. Toen ik het allemaal bij elkaar ging zetten bleek dat die woorden eigenlijk helemaal niet nodig waren en misschien zelfs wel net te veel zouden verklappen ;).

 

Kijk zelf maar: https://www.youtube.com/watch?v=9R-YaNK8G0M

Geschreven door Mirella Bast en Carmen Storck