Hengsten uitgelicht

18-02-2021
Hengsten uitgelicht

Hengsten uitgelicht 
Het NSIJP is trots op de vele mooie IJslandse hengsten die in Nederland ter dekking staan. In deze rubriek lichten we er komende periode een aantal uit die van bijzondere betekenis zijn. Het gaat om goedgekeurde hengsten die bij het NSIJP geregistreerd zijn. Staat jouw hengst nog niet op de website? Stuur dan even een e-mail met een mooie, pakkende foto aan het stamboekbureau info@nsijp.nl. Wie weet wordt hij in een van de volgende nieuwsbrieven uitgelicht.

*** 

Hringur fra Fossi (IS2004188799)
Op dit moment is Hringur fra Fossi (IS2004188799) met een totaalscore van 8,49 de hoogst gekeurde hengst die bij het NSIJP is geregistreerd. Hringur is op IJsland gefokt door Ragnar Hinriksson, de vader van Edda Run en schoonvader van meervoudig wereldkampioen Sigurdur Vignir Matthíasson. Hringur is in eigendom van Michelle van Blitterswijk.

Michelle was al een tijdje op zoek naar een nieuw wedstrijdpaard, totdat ze Hringur op de Landsmót zag lopen. Wat een paard! In dat jaar werd Hringur door Sigurdur Vignir Matthíasson (Siggi Matt) uitgebracht en liep hij mee in de A-flokker. ”Wat een power en kracht, uitstraling en wat een temperament”, aldus Michelle. Ze werd verliefd.

Maar op dat moment kon ze Hringur niet uitproberen dus wat later vlogen ze opnieuw naar IJsland om hem te rijden. En dat was een onbeschrijfelijk moment. De eerste keer dat ze Hringur reed. “Ze had nog nooit zoveel power en temperament gevoeld. Hij had heel soepele beweging, was licht in de hand en een fantastisch karakter. Ze kon met hem full-spirit een waanzinnige telgang rijden en twee tellen daarna een geweldig rustige en mooie stap”. Michelle was verkocht.

“Hringur is een echte vriend. Hij is heel atletisch en sterk gebouwd en heeft een uitzonderlijk lief karakter”

De keuze was dus snel gemaakt en in 2012 kwam Hringur naar Nederland. Hij heeft eerst drie maanden rust gehad om te acclimatiseren waarna de training rustig werd opgepakt. Zonder complicaties.  

Nakomelingen
Intussen heeft Hringur 67 nakomelingen en zijn er 11 merries drachtig van hem. De nakomelingen die ze zelf hebben zijn veelal merries, vijfgangers met zijn karakter. Ze hebben een mooi front, stevige lange benen en lange manen. Twee nakomelingen vallen in het bijzonder op.

Kleurvererving
Hringer blijkt ook nog eens over een bijzonder gen te beschikken. Een gen wat de zeer uitzonderlijke kleur ‘koolvos’ vererft. Dit komt alleen tot uiting als beide ouderdieren dit gen dragen. Afgelopen jaar is er op Vinavirki een veulen geboren met deze uitzonderlijke mooie kleur.

Elite veulens
Alle nakomelingen van Hringur die gekeurd zijn, zijn elite (dus boven de 8) gekeurd. Op IJsland is de vierganger-hengst Safír frá Mosfellsbæ met 8,51 gekeurd. Safir behaalde een 9 voor tolt, galop, temperament en karakter, een 9,5 voor stap en beeld onder ruiter en een 10(!) voor draf. Deze hengst wordt momenteel ook door Siggi Matt uitgebracht op IJsland.

Hringur is op de Landsmót gekeurd. Heeft zelf 9,5 voor telgang, een 9 voor stap en temperament en karakter. Voor de overige keuringsresultaten zie de website van het NSIJP.

Ook dit jaar staat Hringur ter dekking. Het dekgeld bedraagt
€ 1000,- Wil je meer informatie neem dan contact op met Michelle van Blitterswijk via info@vinavirki.nl