FEIF Keuring Deel I - Dirk Swart

29-05-2021
FEIF Keuring Deel I - Dirk Swart

FEIF Keuring 28 tot en met 30 mei 2021 Hazerswoude-Dorp

Vanwege het grote aantal paarden, het grootste aantal ooit op een Nederlandse keuring, begon de keuring in plaats zaterdag al op vrijdagmiddag. Naast het meten en de veterinaire keuring van de hengsten en merries die al gepland stonden, mochten de merries van 7 jaar en ouder zich al presenteren voor hun exterieur. Zij werden beoordeeld door de jury bestaande uit, William Flügge (DK) en Marlise Grimm (DE).

Maar liefst 10 merries mochten zich vanaf 4 uur in de middag melden in de mooie binnenbak op de super locatie van de Familie Hoogenboom in Hazerswoude-Dorp. Voor het opstellen van de merries was op de korte zijde van de bak een mooi waterpas zandplateau gemaakt die na elk paard tussentijds werd gerold zodat zij bij het opstellen mooi vlak konden staan. Voor de stelling was er aan de lange zijde een “baantje” gecreëerd waarop er kon worden gekeken naar de beenzetting in stap en in draf.

Er werden op deze eerste dag al mooie cijfers gegeven. Naast de 8 en de 8,5 viel zelfs ook bij 2 paarden een 9 voor hoeven en bij 1 paard zelfs een dikke 10 voor manen en staart. Dit zorgde voor mooie eindcijfers voor exterieur.

4 van de 10 merries wisten een exterieur score boven de 8 te behalen. Daarbij is de hoogst beoordeelde merrie van 7 jaar en ouder: Villirós van ’t Ilperveld (V.Djákni frá Flagbjarnarholti M.Vofa frá Ilper Skák) met een 8.30.

Op een tweede plaats komt Timbiltá frá Stjórnarhofi (V.Gandur vom Erlengrund M.Mæra frá Hollenskum Landamærum) met een 8.25 waaronder de 9! Voor hoeven en de 10! Voor manen en staart

De derde plek voor exterieur voor de merries ouder dan 7 jaar is voor Vippa von Semriach met een 8.16 (V.Kvistur frá Ólafsvöllum M.Villimey von Semriach)

En als vierde  kreeg Astra frá Holtsmúla 1 een 8.11 voor exterieur met ook een 9! Voor de hoeven. Astra is een dochter van V.Álfur frá Selfossi en M.Auður frá Neðra-Seli

Al met al een mooie start van dit FEIF keurings weekend op de nieuwe keurings locatie van de Familie Hoogenboom in Hazerswoude, Zuid Holland. Buiten een mooi aantal te keuren paarden belooft het weer ook nog heel erg mee te werken. Wij zijn benieuwd wat de komende twee dagen ons gaan brengen. Hierbij volgen de rijeigenschappen van alle groepen en word ook nog het exterieur beoordeeld van de merries van 5 en 6 jaar oud en de hengsten van 5, 6, 7 jaar en ouder.

Volledige uitslagen zijn o.a. terug te vinden op WorldFengur en de website van het NSIJP.

Geschreven door Dirk Swart