FEIF Keuring 28 tot en met 30 mei 2021 Hazerswoude-Dorp

09-06-2021
FEIF Keuring  28 tot en met 30 mei 2021 Hazerswoude-Dorp

FEIF Keuring  28 tot en met 30 mei 2021 Hazerswoude-Dorp

Na de eerste 10 merries van 7 jaar en ouder die op vrijdagmiddag exterieur waren gekeurd, stond voor zaterdag ochtend voor deze groep de verrichtingen gepland. Het weer was werkelijk perfect. Droog, een zonnetje, en toch een lekker briesje zodat het voor de paarden niet meteen te warm was. Ook zat de sfeer er al meteen weer fijn in. Warm, welkom, gezellig en toch een klein beetje spanning van hoe de paarden zouden presteren. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, toch blijft het een moment opname.

De paarden werden wederom gekeurd door de juryleden William Flügge (DK) en Marlise Grimm (DE). Vanuit een mooie jurywagen hadden zij perfect uitzicht over de compleet nieuw aangelegde keuringsbaan die er in top conditie bijlag.

Bij deze eerste doorgang van de 7 jaar en oudere merries werden er al mooie voorlopige scores behaald. Zo wist Astra frá Holtsmúla 1 (V.Álfur frá Selfossi M.Auður frá Neðra-Seli) onder þórður þorgeirsson als 4-ganger voor alle onderdelen, behalve dus de telgang, een 8,5 te halen.

De zwarte Gæfa van ’t Groote Veld (V.Fjarki frá Breiðholti M.Víf van ’t Groote Veld) gereden door Erik Spee behaalde voor alle onderdelen, behalve de draf en de stap, voorlopige scores van een 8 en voor telgang en rijbaarheid zelfs een mooie 8,5

Ook de zilverappel zwarte 10 voor manen en staart merrie Timbiltá frá Stórnarhofi (V.Gandur vom Erlengrund M.Mæra frá Hollenskum Landamærum) behaalde onder þórður, op de draf en de langzame galop na, een mooi 8 en zelfs een 8,5 voor de  rijbaarheid en de stap.

Na de verrichtingen van de 7 jaar en oudere merries verplaatsten wij ons weer richting de binnenbak alwaar de exterieur keuring van de 5 tot 6 jarige merries plaatsvond. Hierbij wisten 2 van de 6 merries een mooie voorlopige score van boven de 8 te behalen.

Litla frá Álftakoti (V.Gandálfur frá Selfossi M.Líf frá syðri-Völlum) kreeg een eindscore van 8.16 met zowel voor hals-schouder-schoft als voor bovenlijn en kruis een 8,5.

Hnoss frá Bessastöðum (V.Mjölnir frá Bessastöðum M.Vinsæl frá Halakoti) haalde een voorlopig eindcijfer van 8.14. Zij kreeg voor hals-schouder-schoft, beenkwaliteit en manen en staart een 8,5.

Aansluitend aan de exterieur keuring mochten de merries van 5 en 6 jaar oud zich op de keuringsbaan tonen voor hun verrichtingen. Hierbij haalde Litla frá Alftakoti met een voorlopig eindcijfer van een 7,75 de hoogste score met onder andere een 8,5 voor de galop en de rijbaarheid. En voor de indruk, stap en langzame tölt een 8.

De grootste groep bestond uit de hengsten in de leeftijd van 5,6,7 jaar en ouder. 14 stuks maar liefst. Van de 14 haalde 8 hengsten een score boven de 8 tijdens de exterieur keuring in de binnenbak.

Hoogste voorlopige exterieur cijfer was voor Byr frá Borgarfelli (V.Skýr frá Skalakoti M.Brá frá Laugardal) met een 8.31 waaronder een 9 voor bovenlijn en kruis.

Vatnar frá Lálendi (V.Óðinn vom Habichtswald M.Hjálp frá Dalsmynni behaalde een 8.29 met vier maal een 8.5 voor hoofd, hals-schouder-schoft, verhoudingen en hoeven.

Een 8.28 word gedeeld door twee paarden, namelijk Amor frá Hinriksstöðum (V.Keilir frá Miðsitju M.Lind vom Forstwald) met een 9 voor hoeven en de zwarte þórálfur frá Flagbjarnarholti (V.Herkúles frá Ragnheiðarstöðum M.þyrla frá Ragnheiðarstöðum) wie een halfbroer is van de hoogst gekeurde IJslandse hengst in de wereld, þráinn frá Flagbjarnarholti (8.95 totaal)

Finnur frá Eyri (V.Glymur frá Innri-Skeljabrekku M.Vordís frá Eyri) haalde met onder andere een 8.5 voor hals-shouder-schoft, bovenlijn en kruis en verhoudingen een 8.21

Svaðilfari frá Eikarlundi (V.Huginn frá Haga I M.Nepja frá Hofi) haalde voor alle onderdelen een 8 behalve voor hoofd en manen en staart waar hij een 8.5 voor krijgt en een mooie 9 voor zijn hoeven! Maakt samen een 8.19

De wildkleur zwarte Djákni frá Flagbjarnarholti (V.Álfasteinn frá Selfossi M.Drottning frá Ragnheiðarstöðum) kreeg een mooie 8.10 totaal met een 8.5 voor hals-schouder-schoft, verhoudingen en beenkwaliteit.

De laatste wie boven de 8 voor exterieur kreeg was de ook wildkleur zwarte Mjölnir frá Skoti (V.Ómur frá Kvistum M.Magna frá Dalsmynni) hij kreeg een score van 8.02 met een 8.5 voor beenkwaliteit en manen en staart en een 8 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis, verhoudingen en hoeven.

Na het laatste exterieur onderdeel nam de jury weer plaats in de jurywagen langs de nieuwe keuringsbaan van de familie Hoogenboom in Hazerswoude-Dorp.

Hierbij liet Djákni frá Flagbjarnarholti met þórdur zien hoe een 9 voor telgang eruit ziet en ook de rijbaarheid werd beoordeeld met een 9. Zijn voorlopige eindscore voor verrichtingen was dan ook een mooie 8.33

Op kop gaat hierbij þórálfur frá Flagbjarnarholti met een 8,45. Hiervoor kreeg hij voor draf en telgang een 8, voor tölt, galop, langzame galop, indruk en langzame tölt een 8.5 en voor rijbaarheid en stap een mooie 9

Svaðilfari frá Eikarlundi haalt een 8.21 met op de telgang na, 7.5 voor telgang, voor alle onderdelen tussen de 8 en 8.5.

Met Djákni is er een einde gekomen aan een mooie maar lange tweede keuringsdag. Van half 9 morgens tot half 9 savonds om precies te zijn. Wat nu nog rest is de dag van de tweede doorgang. De dag waarop de ruiters en de paarden de kans krijgen hun punten nog verder op te waarderen.

Eerst is er tijd voor rust. In de mooie kantine heeft de familie Hoogenboom hun uiterste best gedaan om iedereen van een heerlijke maaltijd te voorzien. Die zowel in de ruime kantine als buiten in het zonnetje genuttigd worden. Tevens is er de mogelijkheid om met de jury door te nemen hoe de eerste verrichting is verlopen en waar er mogelijk zondag verbeteringen zijn te behalen.

 

FEIF Keuring  28 tot en met 30 mei 2021 Hazerswoude-Dorp

Zondag was de laatste dag van de 3-daagse keuring in Hazerswoude-Dorp. Om 9 uur zat de jury weer fris en fruitig langs de baan om de paarden voor een tweede maal te beoordelen. Mochten zij op zaterdag individueel 10 lange zijdes tonen. Waren het er deze dag 6 en ook nog in groepjes van 3,2 of toch individueel voor 2 paarden. Dit omdat þórður maar liefst 14 van de 29 paarden voorbrengt. Gevolgd door Christa Rike die er 5 voorbrengt. Als je dan van het ene paard op het andere moet stappen dan zit daartussen nog wel enige voorbereiding.

Tijdens de tweede doorgang werden er bij 19 paarden van de 29 voor meerdere onderdelen mooie verbeteringen gemaakt die niet alleen de eindscore van de verrichtingen omhoog liet gaan maar soms ook voor het exterieur voor de hals-schouder-schoft. Dit zorgt er uiteraard ook voor dat het totaalcijfer ook hoger word

Bij de merries van 7 jaar en ouder bestaat de top 4 uit maar liefst 5 paarden. Timbiltá frá Stjórnarhofi werd in haar categorie het hoogst beoordeeld met een 8.25 voor exterieur, 8.15 voor verrichtingen en een 8.19 totaal.

Op een tweede plaats komt Astra frá Holtsmúla I die een 8.11 voor exterieur heeft en een 7.96 voor verrichtingen wat uitkomt op een mooie 8.02

De derde plaats word gedeeld door Gæfa van ’t Groote Veld met een 7.74 voor exterieur en een 8.09 voor verrichtingen. Samen met Ísafold Flugsvinnardóttir van de Hoge Enk (V.Seifur frá Efri-Rauðalæk M.Flugsvinn Gæfudóttir frá Breuerson) met een 7.81 voor exterieur en een 8.05 voor verrichtingen. Dit komt op een eindtotaal van 7.97

Op de vierde plaats is Villirós van ’t Ilperveld met een 8.30 voor exterieur, een 7.72 voor verrichtingen en daarmee een 7.93 totaal.

Bij de merries van 5 en 6 jaar oud is Litla frá Álftakoti de hoogst beoordeelde merrie met een 8.16 voor exterieur, een 7.75 voor verrichtingen en een totaal van 7.89.

Zij werd gevolgd door Hnoss frá Bessastöðum met een 8.14 voor exterieur, een 7.68 voor verrichtingen en een totaal van 7.84

Bij de hengsten werden ook mooie eindscores behaald en degene boven de 8 zijn þóralfur frá Flagbjarnarholti met een schitterende eindscore van 8.43. Na een opwaardering van zijn hals-schouder-schoft van een 8 naar een 8,5 kreeg hij voor zijn exterieur een 8.39 en met alle cijfers tussen de 8 en de 9 een 8.45 voor verrichtingen

Djákni frá Flagbjarnarholti die net als þóralfur uit de IJslandse fokkerij van Jaap en Yvonne Groven komt, kreeg voor exterieur een 8.10 en haalde voor verrichtingen een 8.33 met onder andere een 9 voor telgang en een 9 voor rijbaarheid. Dit resulteert in een eindscore van 8.25

Svaðilfari frá Eikarlundi deed zijn eigenaresse Els Corstens een heuse vreugdedans doen. Naast een 8.19 voor exterieur haalde hij voor verrichtingen een 8.21 met o.a. een 8,5 voor de tölt en een mooie eindscore van 8.20

Op een vierde plek kwam Finnur frá Eyri die eerder voor exterieur een 8.21 haalde. Voor verrichtingen kreeg hij een 7.93 wat een eindscore maakt van 8.03. Hij werd voorgesteld door Marvin Heinze die samen met Johannes Uekötter en Finnur Krisjánsson uit Duitsland waren afgereisd met 4 paarden.

Ook Amor frá Hinriksstöðum wist tijdens de verrichtingen zijn exterieur cijfer op te waarderen. Hij had eerder voor hals-schouder-schoft een 8 en kreeg uiteindelijk een 8.5. Dit maakte van zijn exterieur cijfer een totaal van 8.39. Voor de verrichtingen kreeg hij een 7.80 wat zorgt voor een eindtotaal van 8.01

Op een zesde plaats komt Vatnar frá Lálendi. Voor exterieur haalde hij een 8.29 en voor de verrichtingen een 7.82 wat voor een eindscore zorgt van 7.98. Vatnar is volgens zijn fokker een echte vijfganger maar er is bewust voor gekozen om hem ditmaal als vierganger voor te stellen. Met alle cijfers, behalve dus de telgang waarvoor hij nu een 5 heeft staan, boven de 8 geeft dit zeker nog veel potentie voor in de toekomst

Met deze hoogtepunten is er een einde gekomen aan een werkelijk succesvol keuringsweekend. Het weer was super voor de ruiters, de paarden en de gehele organisatie. Het aantal paarden was voor Nederlandse begrippen erg hoog en dat is een positieve ontwikkeling. Er waren zoals gezegd zelfs 4 paarden afgereisd vanuit Duitsland. Daarnaast is het zeker het vermelden waard dat bij de veterinaire controle na afloop van de gehele keuring geen enkele verwonding is geconstateerd!

Het keuringstraject met þórður þorgeirsson was een waar succes. Daarbij werd hij bij de exterieur beoordelingen bijgestaan door Siggi Oskarsson. Dit deden zij op zo’n fijne en respectvolle manier dat het een feestje was om naar te mogen kijken!

Een leuk weetje is dat van de 29 paarden er 11 paarden zijn gefokt in Nederland. 6 paarden zijn weliswaar geboren in IJsland maar allemaal ontstaan door Nederlandse fokkers die daar ook beschikken over fokmerries. De top 3 van de keuring bestaat ook uit de Nederlands gefokte paarden op IJsland: þóralfur frá Flagbjarnarholti, Djákni frá Flagbjarnarholti en Svaðilfari frá Eikarlundi.

Het succes van deze keuring is mede te danken aan de prachtige accommodatie van de familie Hoogenboom dat werkelijk tot in de puntjes is verzorgd. De enorme gastvrijheid van deze familie is hartverwarmend en þórður heeft in een woord van dank dan ook uitgesproken dat hij dit in zijn carriere van 25 jaar als trainer/voorbrenger nog niet eerder zo heeft meegemaakt. Verder zei hij dat Nederland trots mag zijn op de paarden waar wij op dit moment mee voor de dag komen. De passie en het enthousiasme van de eigenaren van de paarden zijn voor þórður dan ook een enorme motivatie. Dit weekend smaakt naar meer en ik hoop dan ook van harte dat wij nog veel vaker mogen gaan genieten van deze accommodatie in Hazerswoude-Dorp in combinatie met de topruiter þórður þorgeirsson en hopelijk weer met publiek. Kijk voor volledige uitslagen op Worldfengur

Geschreven door Dirk Swart