Esmee Versteeg naar het NK2021

05-08-2021
Esmee Versteeg naar het NK2021

De jonge succesvolle amazone Esmee Versteeg is Nederlands Jeugd Kampioen T3 met Greifi frá Fensalir. Ze rijdt komend weekend verschillende paarden tijdens het NK in Exloo. Ik sprak haar kort voor vertrek nog even.

Hoe is het met Greifi?
"Greifi is vorig jaar verkocht. Hij was als 5-jarige hengst gekocht om te trainen en daarna weer door te verkopen. Hij heeft een heel leuke nieuwe eigenaar, een jeugdruiter. Tja, we kunnen niet alles houden."

Intussen ben je met je andere paard, Listi  frá Malou, heel erg goed op weg. Je bent heel succesvol met hem en staat als hoogste genoteerd met hem in de T2. Hoger dan de Nederlandse volwassen ruiters. Hoe voelt dat?
"Tja, dat is moeilijk uit te leggen. Ik heb Listi als vierjarige gekocht en had meteen een klik met hem. Hij is mijn grote vriend. Samen met Erik Spee train ik hem en het is een hele eer om elke keer weer een stap vooruit te komen met hem."

Je ben niet alleen met Listi heel succesvol. Afgelopen weekend reed je je eerste wedstrijd met Hugur frá Vestra-Fíflholti. En je behaalde direct je sport A punten. Wat is jouw geheim Esmee?
"We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op een wedstrijd. Ik wil de paarden happy houden zodat ze met mij mee kunnen denken. Hugur is een heel sensibel paard en daar houd ik rekening mee. We doen het samen. Mijn moeder is ostheopaat, samen met haar kijken we veel naar de paarden."

Leuk hoor, dat met het paard meedenken. Maar hoe doe je dat?
"Ik ben een gevoelsmens. Ik rijd op mijn gevoel en vertrouw op mijn gevoel. Als een paard bijvoorbeeld verzet toont door met zijn staart te zwiepen ga ik nadenken waarom hij dat doet. Ik probeer me te verplaatsen. Ja, het is moeilijk uit te leggen maar ik kan het het beste omschrijven als met het paard meedenken."

Je hebt net te horen gekregen dat je zowel bij jeugd als volwassenen kampioen kunt worden. Hoe voelt dat?
"Heel fijn! Ik ben nog jeugdruiter en wil daar ook graag gebruik maken. Het is fijn dat ik zelf de keuze kan maken in welke proef ik start en of ik strijd bij de volwassenen of de jeugd."

Heb je de keuzes al gemaakt?
"Ja, met Listi start ik bij de volwassenen (T2 en V1). De andere twee paarden zijn nog jong en die start ik bij de jeugd."

Wat zijn je verwachtingen?
"De trainingen gaan goed. Vooral met Listi en Hugur. Daar wil ik echt mee knallen. Met Listi ben ik wel heel zenuwachtig. Hoge verwachtingen maken dat er meer druk komt. De jonge zwarte Blakkur, die gaat mee voor de ervaring dus mijn focus ligt op Listi en Hugur"

Je gaat knallen. Je gaat voor medailles. Wat daarna?
"Dan kijk ik terug of op een mooi weekend of op de verbeterpunten. En daarna gaan we naar de DJIM met Hugur en Listi. En dat wat dit weekend niet zo goed of minder gaat, dat gaan we daar proberen te verbeteren."

Heel veel succes Esmee!

 

Tijdens het NK rijdt Esmee de volgende paarden:
Hugur frá Vestra-Fíflholti in T3
Blakkur frá Steinhólma in T8 en V5
Listi  frá Malou, T2 en V1

 

Geschreven door Els Corstens