Veulen- en FIZO exterieur merriekeuring Den Ilp

28-09-2018
Veulen- en FIZO exterieur merriekeuring Den Ilp

 Door Carla Kemme

Dinsdag vond de vierde van de regionale veulen- en merriekeuringen plaats. Stoeterij van ’t Ilperveld, gelegen in het lintdorp den Ilp en omrand door schilderachtige sloten en laag liggende weilanden, bood het podium voor deze keuring. Jurylid Barbara Frische jureerde samen met Tom Buijtelaar en genoot niet alleen van de omgeving, maar ook van het ruime tijdschema. Tijdens deze kleine, gezellige keuring met zeven merries, een jonge hengst en vijf veulens, maakte Barbara van de gelegenheid gebruik om de fokkers en het publiek uitgebreid uitleg te geven over het verband tussen wat de paarden toonden en welke beoordeling ze daarvoor kregen. Een leerzame dag dus.

Uiteindelijk werden de vijf veulens gekeurd en zes merries officieel FIZO exterieur gekeurd. Drie in het veulenboek ingeschreven merries werden daarnaast ook voor NSIJP stamboekopname beoordeeld. De jonge hengst kon helaas niet officieel beoordeeld worden wegens onreglementair beslag.

Het zwartbonte merrieveulen Glóey frá Roan (V: Ás frá Ármoti), gefokt en in eigendom en voorgebracht door Annetje van Praag Sigaar en Robert van der Broek, behaalde een 7,90 als eindscore en ontving naast de prijs voor beste merrieveulen van de dag als enige veulen in Den Ilp een uitnodiging voor het Fokkerij Event. De jury omschreef Glóey als een alert vijfgangen veulen met veel taktzuivere, natuurlijke tölt en een goede gangenverdeling bij geaccentueerde en ruime bewegingen. Sægola van de Woodystables (V: Flóki frá Feti), gefokt, in eigendom en voorgebracht door Hanny Nap, behaalde een eindscore van 7,72.

De drie hengstveulens scoorden ruim voldoende. De prijs voor beste hengstveulen van de dag was voor Riddari van 't Ilperveld (V: Gumi frá Ilper Skák), gefokt en voorgebracht door Jaap en Yvonne Groven, in eigendom van Yvonne Wijland. Riddari kwam uit op een eindscore van 7,89. Leemvos met bles Leirblesi van 't Schermereylandt (V: Geysir frá Skoti), gefokt door frá Skotí, in eigendom en geboren bij Leyntje Melse, werd voorgebracht door Dirk Zwart en behaalde een 7,84. ÁsaÞór van 't Ilperveld (V: Gumi frá Ilper Skák), gefokt en voorgebracht door Jaap en Yvonne Groven, behaalde een eindscore van 7,82.         

Bij de merries eindigde bovenaan met een mooie score van 8,13 de vosbonte Sólrós van ´t Ilperveld (V: Gimsteinn frá Skáney), gefokt, in eigendom en voorgebracht door Jaap en Yvonne Groven. Sólrós scoorde 4x een 8,5, voor hoofd, voor hals schoft schouder, voor benen en voor gewrichten. Naast de prijs voor beste merrie van de dag kreeg deze merrie kreeg van Stoeterij ’t Ilperveld ook nog de prijs voor dagkampioen. Álfadís van ´t Ilperveld (V: Gumi frá Ilper Skák) en Villirós van ´t Ilperveld (V: Djákni frá Flagbjarnarholti), beide gefokt, voorgebracht en in eigendom van Jaap en Yvonne, behaalde een score van 8,02 voor exterieur. De door Jaap en Yvonne op IJsland gefokte Þokkadís frá Flagbjarnarholti (V: Vilmundur frá Feti) behaalde een score van 7,88.  De merrie Viktoría frá Hjarðartúni (V: Dagur frá Hjarðartúni), fokker Jón Páll Sveinsson (IS), miste door haar lichtvoetige elegante bouw iets breedte in de borst en werd in de gewrichten als licht beoordeeld. Viktoría, in eigendom en voorgebracht door Johanna Schulz en Jacob-Jan Rijnberg, kwam daarmee op een score van 7,87.

Op deze dag werden we gastvrij ontvangen en goed verzorgd door Jaap en Yvonne Groven en vrijwilligers van Stoeterij van ’t Ilperveld. Dester van Nunen fotografeerde. Ringmeester René de Vink. Secretariaat: Ettje Graafstra. Ook aanwezig aspirant-jurylid voor België en tevens NSIJP-lid Bert Collet. Dank allen, voor de aanwezigheid en deelname en bijdrage aan deze geslaagde keuringsdag.

De volledige keuringsuitslagen zijn te vinden in WorldFengur voor FIZO Exterieur van de merries en voor de veulen- en merriekeuring (stamboekopname) hier.