Verslag Veulen- en Merriekeuring Exloo

17-09-2018
Verslag Veulen- en Merriekeuring Exloo

Door: Carla Kemme

Op het gerenoveerde Hippisch Centrum Exloo, de thuisbasis van onze gastvereniging IJRN, vond zondag (16-9-2018) de tweede NSIJP veulen- en merriekeuring plaats. In het totaal 16 veulens en 5 merries toonden onder toeziend oog van jury Alex Conrad en Bram van Steen hun ‘looks’ en talenten. Negen veulens (eindscore 7,9 of meer) ontvingen een uitnodiging voor het Fokkerij Event (28 oktober, Ermelo).

Van de acht merrieveulens op deze dag eindigde bovenaan met een eindscore van 8,01 de wildkleurzwarte overwegend correct gebouwde Alexandría frá Milkurpósti (V: Amor frá Hindriksstöðum). Dit veulen gefokt en voorgebracht door Dorien Rensen, toonde hoge en ruime bewegingen in draf en tölt. De bruinzwarte List frá Nýttland (V: Tyr frá Nýttland), een volgens de jury elegante en zeer licht gebouwd merrieveulen met zeer goede verhoudingen, behaalde deze eindscore ook (8,01) en werd daarmee tweede. Deze ranking werd beslist op basis van het cijfer voor de gangen (Alexandría 8,10 en List 7,90). List is gefokt door de combinatie Heerema, Donderwinkel & Smeeing en werd voorgebracht door Sjaak Smeeing en Arjen Heerema. Disa frá Nyttland (V: Tyr frá Nýttland), gefokt door dezelfde fokkers en voorgebracht door Sjaak Smeeing en Arjen Heerema, behaalde een eindscore van 8,00. Ook Faney frá Lálandi (V: Vatnar frá Lálendi) gefokt door Ingrid Weijers en Bernard van de Boogaard, voorgebracht door Tom Buijtelaar en Silke Kosse, behaalde een eindscore van 8,00. Dit veulen scoorde voor exterieur en interieur lager, maar voor de gangen hoger, dan Disa.

Bij de hengstveulens behaalde de door Tom Buijtelaar en Silke Kosse voorgebrachte Friðrik frá Lálendi (V: Vatnar frá Lálendi) de hoogste eindscore (8,22). Dit veulen en ook zijn vader zijn gefokt door Ingrid Weijers en Bernard van de Boogaard. Friðrik toonde hoge en ruime bewegingen met veel souplesse in alle gangen. Op de tweede plek bij de hengstveulens eindigde van dezelfde fokkers, Felix frá Lálandi. Ook Felix is een Vatnar zoon en werd voorgebracht door Tom Buijtelaar en Silke Kosse. Friðrik werd door de jury omschreven als een langgelijnd, elegant hengstveulen met veel energie en uitstraling. Halfbroer Felix (ook elegant en langgelijnd) toonde tölt en draf van goede kwaliteit en snelle reacties. De daarop volgende eindscore was een 8,00 voor de grote en goed ontwikkelde Eylimi frá Fjórum (V: Aðall frá Hagahofi) gefokt door Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen en voorgebracht door Marjolein. Van dezelfde fokkerscombi scoorde bij de merries

Fríðar-Dúfa frá Fjorum (V: Sólfari frá Fjórum) een eindcijfer van 7,89. Marjolein stelde deze bruinzwarte merrie ook zelf voor.

Deze dag verzorgde Vera van Praag-Sigaar de fotografie. Secretariaat: Ettje Graafstra. Tussen het voorbrengen door begeleidde Tom Buijtelaar 3 aspirant-juryleden, waaronder Thomas Gregoire (NSIJP). Ingrid Weijers, als vertegenwoordiger van organisator IJRN, was onze gastvrouw. Daarvoor dank.

De volgende veulen- en merriekeuring is op 23 september in De Mortel (Manege Het Zwarte Water, Breemhorstsedijk 65, 5425 RD De Mortel). Hiervoor ontving het NSIJP 40 inschrijvingen, dus komt allen kijken!

Complete uitslagen Exloo