Verslag Veulen- en Merriekeuring Drunen

15-09-2019
Verslag Veulen- en Merriekeuring Drunen

De eerste merrie- en veulenkeuring van dit jaar is een feit. Dank Marcel Ruisbroek en Margo Ketels van stal frá Liberté in Drunen voor de gastvrije ontvangst. Het weer was goed, de koffie heerlijk en sfeer gezellig. De bak was fijn geprepareerd en mooi aangekleed met bloemen. Alles weer prima geregeld!

Er werden zes hengstveulens, zes merrieveulens en één merrie voorgesteld. De jury bestond uit Tom Buijtelaar, Henk Peterse en Alex Conrad. Patty van der Kaaij fotografeerde. Vijf veulens behaalde de norm voor uitnodiging van het Fokkerij Event op 19 oktober in Ermelo tijdens de jubilieumdag 60 jaar NSIJP.

 

Merries

Allereerst, de enige merrie van de dag Dimmalimm frá Fitjum (V: Hávarður frá Hávarðarkoti). Deze 18 jarige bruinzwarte merrie uit de fokkerij van Maaike Burggrafer en in eigendom van Angela Drecker, werd aan de hand voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Dimmalimm, een vriendelijke vijfgangen merrie met voldoende looplust behaalde eindscore van 7,66.

 

Merrieveulens               

Bovenaan bij de merrieveulens eindigde de wildkleur zwarte Apríl frá Liberté (V: Spúgý frá Liberté). De jury gaf als o.a. commentaar: een harmonieus gebouwd, goed ontwikkeld veulen met veel souplesse in de gangen. De eindscore was 7,98. Apríl werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Apríl verdiende daarmee een uitnodiging voor het Fokkerij Event. Het vermelden waard is dat Spúgý (V: Spuni frá Vesturkoti), ook gefokt en in eigendom van Marcel, eerder als 3 en 4 jarige hengst voor een jaar goedgekeurd werd, maar dit jaar in Linge onder het zadel werd gekeurd en daarmee het NSIJP het predicaat goedgekeurde dekhengst behaalde.

Arnout Bakker en Ellen Meesters brachten ook Dæla frá Bandamanni (V: Áfram vom Forstwald), gefokt en in eigendom van Maxime de Bruyn, voor. Dit voskleurige merrieveulen toonde een soepele en zeker draf met goed achterhand gebruik en liet in de aanzetten tölt zien. Dæla behaalde een eindscore van 7,92. Ook dit veulen ontving een uitnodiging voor het Fokkerij Event op de jubilieumdag 19 oktober.

De zwart bonte Evíta van de Morel (V: Mökkur van de Waaldijk), gefokt en in eigendom van José van Dijk-Peters, voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters, werd door de jury omschreven als een krachtig en hoog opgericht veulen met veel laterale aanleg bij een gemiddeld tempobereik.  Eindscore voor Evíta was 7,87.

Prinsessa frá Fensalir (V: Foss vom Forstwald ) gefokt door Petra van der Linden-Rike, werd voorgebracht door Christa Rike en haar vader Gerard Rike. Dit volgens de jury goed ontwikkelde zwarte merrieveulen behaalde een eindscore van 7,85.

Christa Rike liet vandaag zien dat jong, sport én fokkerij echt samen kan gaan. Christa bracht Prinsessa voor, maar was dit jaar ook al present als voorbrenger bij de keuring onder het zadel in Oirschot. Vandaag bracht zij ook de door haarzelf gefokte Drottning frá Fensalir (V: Vaðall frá Fensalir) voor, samen met haar vader Gerard Rike. Drottning (betekent koningin) miste wat ruimte in de bewegingen, maar de jury omschreef haar o.a. als goed ontwikkeld looplustig veulen met goede reacties en bovengemiddeld tempobereik. Daarmee behaalde deze bruin bonte koningin een eindscore van 7,84.

Maar liefst twee Danen, brachten de bruine Mirra frá Líflandi (V: Myrkvi vom Kronshof) voor. Daan Baaij (ook eigenaar) en Daan Wormsbecher, beide fokker van dit veulen. De fijn gebouwde Mirra toonde veel laterale aanleg, maar toonde ook wat onzelfstandig vandaag en behaalde daarmee een eindscore van 7,81.

 

Hengstveulens

De wildkleur vos Feykir frá Wolfshoek (V: Ás frá Visidahofi), gefokt en in eigendom van Jeroen Widlak en voorgebracht door Jeroen zelf en Dester van Nunen, was de verrassing van de dag. Feykir stond niet in het boekje maar werd later aan de lijst van deelnemende veulens toegevoegd. Feykir behaalde, o.a. door zijn elegante bouw, zeer goede oprichting en zekere draf met hoge ruime bewegingen en goede tölt aanzetten, een eindscore van 8,08. Hij eindigde daarmee als dagkampioen op deze keuring. Gefeliciteerd Jeroen. Natuurlijk ontving ook Feykir een uitnodiging voor het Fokkerij Event.

De jury was ook te spreken over de wildkleur zwartbonte Skjóni frá Hérafjalli  (V: Sjarmur frá Waldthorst), gefokt en in eigendom van Angela Drecker en voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Skjóni, een goed opgericht veulen met een soepele krachtige draf met geaccentueerde bewegingen en goede tölt in de aanzetten toonde zich zelfstandig en met veel looplust. De eindscore, goed voor een uitnodiging voor het Fokkerij Event was 8,04.

De bruine Megas frá Upphofi (V: Djákni frá Flagbjarnarholti), met fokker, eigenaar en voorbrenger Odette Nijssen, toonde een zeer goed draf met zweefmoment en veel tölt in de overgangen. De jury noemde tevens zijn goede gebruik van de achterhand. Megas behaalde een 7,94 als eindscore en verdiende daarmee een uitnodiging voor het Fokkerij Event .

Steini frá Waldthorst, een wildkleur zwarte nakomeling van  Fáni frá Waldthorst, gefokt en in eigendom van Arthur Meerwaldt werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Steini toonde veel natuurlijke tölt bij gemiddelde beweging met goede reacties. De eindscore voor Steini was 7, 87.

De bruine Spúgý nakomeling Hvikur (roepnaam Hvik) frá Liberté  (V: Spúgý frá Liberté) fokker, eigenaar Marcel Ruisbroek, en voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters behaalde een eindscore van 7,87. Hvik toonde een goede gangenverdeling bij gemiddelde bewegingen. De jury beschreef dit veulen verder als lang gelijnd, coöperatief en zelfbewust. Een hengstveulen dat goed in het rechthoekmodel staat.

Greifi frá Breiðablik, een zwarte nakomeling van de Deense hengst Draumur fra Høje Sandbjerggård, werd voorgebracht door fokker/eigenaar Dester van Nunen. Dit kleine nog jonge hengstveulen, aan de voet van een erg leuke hoog gekeurde Deens gefokte merrie, ging vlot over in galop en miste volgens de jury vandaag wat tempobereik in tölt en draf. Greifi toonde zich zelfbewust en met veel looplust en liet een goede gangenverdeling zien. Greifi behaalde een eindscore van 7,84.

Alle fokkers gefeliciteerd met de behaalde resultaten.

We waren vandaag te gast bij de - bijna als vanzelfsprekende- keuring in Drunen verzorgd door Stal Liberté.  Maar vanzelfsprekend is het zeker niet. Marcel en Margo hebben ons vandaag officieel laten weten dat deze veulen- en merriekeuring de laatste is geweest op hun erf. Marcel en Margo het NSIJP, en in het bijzonder het secretariaat van vandaag, dankt jullie voor jullie inzet en het jarenlang organiseren van “de veulen- en merriekeuring in Drunen”. Wij, de vereniging NSIJP, maar specifiek de trouwe deelnemers aan jullie keuring gaan alle goede zorg en de vertrouwde entourage zeker missen.  Gelukkig hebben jullie aan ons gedacht en suggesties gedaan voor ’opvolging’. Het NSIJP gaat in gesprek, en we hopen iedereen, en zeker jullie, volgend jaar op een nieuwe locatie met een nieuwe organisator te mogen ontvangen. Nogmaals dank voor de gastvrijheid en de gezelligheid!

Voor iedereen dank voor jullie komst, tot ziens op het Fokkerij Event op de jubileumdag 60jaar NSIJP, 19 oktober Ermelo.

Carla Kemme en Ettje Graafstra

klik hier voor de volledige uitslagen

foto's van Patty van der Kaaij volgen zo snel mogelijk in dit verslag