Verslag veulen- en merriekeuring Drunen

16-09-2018

Door: Carla Kemme

Zaterdag (15-9) vond op Stoeterij frá Liberté in Drunen de eerste NSIJP veulen- en merriekeuring van het jaar 2018 plaats. In totaal werden er 13 merrieveulens, twee hengstveulens en 10 merries op deze dag voorgesteld aan de jury en het publiek.

Vijf veulens behaalde de norm 7,9 voor het Fokkerij Event en ontvingen bij hun keuringsrapport een uitnodiging om naar Ermelo te komen (op 28 oktober, KNHScentrum, de Beek 125).

Twee Tigull frá Kleiva dochters, beide voorgesteld door Dester van Nunen, eindigde bovenaan bij merrieveulens: De voskleurige Fina van de Breiðablik (fokker Dester zelf) werd door de jury beschreven als een energiek compact veulen met veel soepele tölt bij een hoog tempobereik. Fina behaalde een eindscore van 7,97. Haar lichtvoetige halfzus, de bruine Glódis van de Hoge Roond (eindscore 7,93) gefokt door Bram van Steen en Daja van Nunen toonde een hoge oprichting en kreeg in punten een fractie meer voor haar exterieur, maar door haar terughoudendheid net iets minder voor karakter en gangen om de score van Fina te evenaren. De zwarte Stjarna frá Gæfustöðum (V: Strákur van Lakenstein) gefokt door Yolanda Voetelink voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters toonde veel souplesse in alle gangen, een goede gangenverdeling en behaalde een eindscore van 7,93. Met een 7,91 stond de licht gebouwde zilverappel zwarte Askja frá Strijhofka (V: Abraham frá Lundum II) gefokt door Nancy Hofkens, ook voorgebracht door Arnout en Ellen op de 4 de plek in de ranglijst van merrieveulens in Drunen.

Hengstveulen en vos Óvæntur van Bos en Duin ( V: Mökkur van de Waaldijk) behaalde een eindscore van 7,92. Dit veulen, gefokt door Hanneke de Gruijter, werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters, toonde veel looplust met fijne reacties en veel natuurlijke tölt.

Bij de merries eindigde bovenaan met een eindscore van 7,97 de 4 jarige op IJsland (Þóreyjarnúpshester efh) gefokte bruine Flikka frá Þóreyjarnúpi (V: Auður frá Lundum II) in eigendom van en voorgebracht door Dester van Nunen. Deze harmonieus gebouwde merrie toonde een goede gangenverdeling met hoge en ruime bewegingen. De ook van IJsland afkomstige 4 jarige valk merrie Kóngshöfði-Þórdís frá Oddhóli (V: Þórir frá Holum) van fokker, eigenaar en voorbrenger Ilse Verdiesen scoorde een 7,94. De jury omschreef deze merrie als energiek met soepele , hoge en ruime bewegingen in tölt en draf met een goed ondertredende achterhand bij de aanzetten.

Juryleden waren Alex Conrad en Tom Buijtelaar. Secretariaat: Ettje Graafstra. Kelly Groenestijn; fotografie. Ook fokjurylid Bram van Steen was aanwezig en begeleidde 4 aspirant-juryleden waarvan twee voor de IJslanderstamboeken (Thomas Gregoire (NSIJP) en Bert Collet (BSIJP)). Marcel Ruijsbroek en Margo Ketels waren op deze zonnige dag onze gastheer en -vrouw. Daarvoor dank.

De volledige lijst met uitslagen is hier te vinden