Verslag van het Fokkerij Event 2018

09-11-2018
Verslag van het Fokkerij Event 2018

Voor het Fokkerij Event hadden zich dit jaar in totaal 34 veulens gekwalificeerd, uiteindelijk zijn 15 daarvan tijdens het Event opnieuw beoordeeld en geplaatst. De bodem van deze locatie was wel een stuk zwaarder dan doorgaans in locaties als De Mortel en Exloo, waardoor bij sommige veulens de eerder getoonde lichtvoetigheid wat minder uit de verf kwam en gangen soms wat vlakker waren.

Terwijl Tom Buijtelaar de veulens tijdens de presentatie becommentarieerde, heeft Alex Conrad, die al deze veulens eerder had beoordeeld op de diverse keuringen, de plaatsing bepaald. Op het Fokkerij Event worden geen (nieuwe) keuringscijfers gegeven maar wordt de plaatsing van de veulens ten opzichte van elkaar bepaald, waarbij de eerdere beoordeling wel als uitgangspunt wordt genomen.

Hoogst beoordeeld merrieveulen van de 7 getoonde merrieveulens werd Donna van Lakenstein (V: Draupnir frá Stuðlum x M: Gína frá Hellu), gefokt door Serina Geurtsen (De Mortel 8,20), waarbij het jurycommentaar luidde: gelijkmatig goed, zeer goede gangen, prima exterieur én interieur. De als zevende geplaatste Stjarna frá Gæfustöðum (V: Strákur van Lakenstein), gefokt door Yolanda Voetelink werd uitgeroepen tot publiekslieveling.

In totaal werden acht hengstjes getoond. Hoogst beoordeeld (hengst)veulen van dit jaar werd Friðrik frá Lálendi (V: Vatnar frá Lálendi x M: Krás vom Forstwald) gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers (Exloo 8,22), die naar het oordeel van de jury zich in de gangen nog wat verbeterd had, maar qua exterieurontwikkeling inmiddels wat overbouwd was geraakt.

In de dagkampioensronde, de - dit keer zeer spannende - strijd tussen het best beoordeelde merrie- en hengstveulen werd het isabelbonte merrieveulen Donna van Lakenstein uitgeroepen tot dagkampioen en daarmee mocht fokster Serina Geurtsen ook nog de grote dagkampioenswisselbeker (ooit ter beschikking gesteld door Rijvereniging Maas en Peel) een jaar mee naar huis nemen.

Voor alle deelnemende veulens was er - zoals altijd - een uniek tegeltje met hun naam, in roze voor de merrietjes en in blauw voor de hengstjes, als elk jaar gemaakt door Venus van Asperen. Daarnaast krijgen alle deelnemers de felbegeerde Fokkerij Event mok en de drie hoogst beoordeelde veulens een bon met een korting voor een veulenkeuring van 2019 of het jaar erop. Voor de moeders van de categorie winnaars is er bovendien altijd een lekkere hooikrans met worteltjes en appeltjes, gemaakt door Irma Haddink beschikbaar.

Op het Fokkerij Event wordt ook altijd aandacht besteed aan dat jaar de hoogst beoordeelde, Nederlands gefokte onder het zadel gekeurde merrie en hengst. Dit keer was dat met 7,94 de zwarte Hamradís frá Litla-Húsið (V: Starri frá Hvitanesi x Hafdís frá Litla-Húsið), gefokt en ook zelf op de keuring voorgesteld door Eric Fokker, thans in eigendom van Daisy Cosijn. Dit jaar op FIZO keuring in Lingen DE gekeurd met een 7,96 voor het exterieur en 7,92 voor de verrichtingen. Hamradis was helaas vanwege vervoersperikelen afwezig.

Dit keer onder het zadel van Bert den Uijl (a.i. voorzitter NSIJP) was aanwezig de vosbonte Mökkur van de Waaldijk, dit jaar – als vierganger – op de FIZO keuring in Aegidienberg (DE) voorgebracht door Jolly Schrenk, waarbij Mökkur, V: Glotti frá Krá x M: Mist van de Waaldijk, gefokt door en in eigendom van Robert en Yentl Verzuu, een 8,00 behaalde voor het exterieur en 8,03 voor de verrichtingen, samen uitkomend op een totaal van 8,02.

Een extra prijs was er in de vorm van een special award, de Visiting Top Stallions Award, voor Tim van den Akker en Robert Verzuu die de moeite nemen om met enige regelmaat tophengsten in NL ter dekking te stellen en zo de mogelijkheid creëren voor NL fokkers om van deze buitenlandse hengsten gebruik te maken.

In de rubriek ‘New kids on the block’ waarin ruimte is voor de presentatie van nieuw in Nederland beschikbare – onder het zadel gekeurde – hengsten, dit keer aandacht voor de 9-jarige, zwarte Foss vom Forstwald (V: Dökkvi frá Mosfelli x M: Snerpa frá Dalsmynni), aangekocht door Petra van der Linden die inmiddels reeds op haar eerste wedstrijd met Foss zich wist te kwalificeren voor de Sport A in F2 en T4, Foss werd dit jaar in Duitsland gekeurd en behaalde voor exterieur een 8,14 en voor de verrichtingen een 7,97.

Bij Foss en Petra in de baan voegde zich vervolgens dochter Christa Rike die met haar bekende vosbonte hengst Vaðall frá Fensalir, gefokt door Petra zelf, dit jaar aan een stormachtige opmars bezig is en op basis van zijn prestaties in met name de T1 werd uitgeroepen tot Best presterend NL gefokt sportpaard van 2018 met als hoogtepunt een prachtige 7,63 in de selectie van de internationale Gædingakeppni wedstrijd in Bad Honnef en zelfs een 7,78 in de finale. Een extra prijs was hier beschikbaar gesteld door Mirella Bast.

In de rubriek ‘Puppies in training’ is ruimte voor de presentatie van jonge hengsten, die al wel aan de hand zijn (goed)gekeurd, maar (nog) niet onder het zadel en dient om een indruk te geven van de stand der ontwikkeling. Twee leuke jonge hengsten, beide gefokt door stoeterij frá Skoti gaven daar acte de presence en hun ruiters Marije Rauwerda en Marijn van Voorden lieten zien hoe de wildkleurzwarte Mjölnir frá Skoti, V: Omur frá Kvistum, die als viereenhalfjarig puppie al een heel aansprekend beeld onder het zadel gaf en de vijfjarige, bruine Skáti frá Skoti, V: Keilir frá Miðsitju, zich momenteel ontwikkelden.

Een bijzonder intermezzo op het Fokkerij Event vormde de door Josien Warris namens de VIT aan Tom Buijtelaar overhandigde prijs, bedoeld voor opvallend goed en harmonieus rijdende ruiters en aangezien Tom dit jaar wereldwijd op een tweede plek staat van de FEIF lijst van ruiters die opvallen door ‘good and harmonious riding’ was het niet echt een verrassing, maar daarmee niet minder eervol dat Tom dit jaar deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen.

De meest prestigieuze fokkersprijs van dit Event is zonder twijfel die van Fokker van het Jaar. Degenen die dit jaar deze prijs in ontvangst mochten nemen timmeren al jaren aan de weg als fokkers en dit jaar resulteerde dat onder meer in het fokken van de hoogst beoordeelde 3-jarige hengst aan de hand Þóralfur frá Flagbjarnarholti (ext. 8,16) en datzelfde met de merries Sólrós (ext. 8,13), Sigurrós en Alfadís van ’t Ilperveld, beide ext. 8,02. Maar Jaap en Yvonne Groven fokken ook op IJsland op kleine schaal en dit jaar waren de prestaties van hun - nog steeds pas - 6-jarige zwartbonte hengst Þráinn frá Flagbjarnarholti (V: Alfur frá Selfossi x M: Þyrla frá Ragnheiðarstöðum), dermate bijzonder dat geen andere prijs dan die van Fokker van het Jaar hen ten deel kon vallen. Þráinn werd dit jaar onder zijn vaste trainer Þórarinn Eymundsson het hoogst beoordeelde IJslandse paard ter wereld én ooit met 8,70 voor exterieur (9,0 voor hals-schouder-borst, bovenlijn en kruis en een 9,5 voor verhoudingen) en 9,11 voor de verrichtingen (9,0 voor alle onderdelen behalve spirit en stap, beide > 9,5) en een eindtotaal van 8,95.

En zo kwam er een eind aan alweer het tiende Fokkerij Event met dank aan alle fokkers, ruiters, eigenaren, hengstenhouders, officials, vrijwilligers en publiek die ieder voor zich een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het welslagen van dit jaarlijkse evenement.

(meer foto's volgen)