Verslag van een zonnige Jonge Hengstenkeuring (JHK) – 21 april 2018, Ermelo

22-04-2018
Verslag van een zonnige Jonge Hengstenkeuring (JHK) – 21 april 2018, Ermelo

14 jonge hengsten maakten zaterdag 21 april hun opwachting op het KNHS centrum in Ermelo. Vijf 3-jarige en acht 4-jarigen kwamen op deze prachtige lente dag voor een volledige keuring aan de hand. De exterieur uitslagen van het FIZO deel zijn terug te vinden in WorldFengur; de complete uitslagen vind je hier. Twee 3-jarigen kwamen voor een beoordeling, waarbij de uitslagen alleen voor de eigenaar zijn.

We waren blij met de komst van internationaal hoofd jurylid Valberg Sigfússon die op zo een korte termijn bereid bleek om op zijn verjaardag de afgemelde Barbara Frische te vervangen. Samen met ons eigen internationale jurylid Tom Buijtelaar beoordeelde hij het exterieur van de paarden volgens de FIZO normen. Voor het typisch Nederlandse verrichtingendeel was de jury uitgebreid met Henk Peterse, die ook nog twee nationale juryleden in opleiding; Thomas Gregoire (NSIJP) en Bert Collet (BSIJP) in de keuringsring bijpraatte.

De 4-jarige bruine Dimmfari van de Waaldijk (V: Geysir frá Skoti) gefokt door Yentl Verzuu-Maat toonde ruime, krachtige bewegingen bij hoog tempobereik en kreeg een 8,17 voor exterieur. Hij behaalde als enige 4-jarige van deze JHK voor verrichtingen de kwalificatie bovengemiddeld. Dimmfari van de Waaldijk verdiende daarmee de eerste prijs voor de 4-jarigen en een tegoedbon op naam van de hengst voor een keuring onder het zadel.

In dezelfde leeftijdsklasse behaalde de overige 7 hengsten voor verrichtingen de kwalificatie gemiddeld. Een aantal van deze hengsten leek volgens hun juryrapport wat last te hebben van spanning. Mogelijk speelde de aanwezigheid van zoveel manlijke soortgenoten in combinatie met het zonnige weer en stijgende hormoonspiegels hier parten. De schimmelbonte en elegante Vaskur frá Fensalir (V: Unnar frá Blönduos) gefokt door Petra van der Linden behaalde een 8,18, maar had duidelijk last van spanning. De bruine Hinni frá Hinriksstöðum (V: Mjölnir frá Hlemmiskeiði) gefokt door Henk Peterse had zich mooi door ontwikkeld en behaalde een 8,06. De wildkleur zwarte, Mjölnir frá Skoti (V: Ómur frá Kvistum) gefokt door Stoeterij frá Skoti toonde zich volgens de jury als vijfganger en herhaalde zijn resultaten van vorig jaar (7,94). Sjarmur frá Waldhorst (V: Barón frá Waldthorst), gefokt door Arthur Meerwaldt kwam als 3-jarige hoger uit (bovengemiddeld) en kreeg dit jaar voor exterieur een 7,89. De Duits gefokte Prins vom Steinachtal (V: Forseti frá Búlandi), een werkelijk opvallend schoon gewassen zilverappel bonte hengst met veel wit, behaalde een exterieurscore van 7,87. De Vaðall frá Fensalir-nakomeling en door de jury als elegant omschreven Viðar frá Suður (gefokt door Anita Humblé Westerhuis) behaalde een score van 7,85. SæÞór frá Wespurt (V: Sæfari frá Hákoti) gefokt door Geert Meyering toonde veel energie en goede reacties, maar miste punten op o.a. hals schouder schoft en kwam uit op 7,71 en haalde daarmee de exterieurnorm (7,75) niet.

De 3-jarige smokey kleurige (met bles) Einar frá Hesthúsi Metz (V: Ægir frá Móbergi) gefokt door Kaarina en Anne Metz behaalde een 7,85 voor exterieur en toonde een goede galop bij gemiddelde verrichtingen. Ook de bruine Glaður frá Skoti (V: Spuni frá Vesturkoti) gefokt door Stoeterij frá Skoti behaalde een kwalificatie gemiddeld voor verrichtingen maar combineerde dit met een exterieurbeoordeling van 8,11.

Bovengemiddeld voor verrichtingen scoorde de door Frans Goetschalckx (BE) op IJsland gefokte bruine Geisli frá Englahofi (V: Hersir frá Lambanesi). Deze wat korte hengst (exterieur 7,83) had een goede uitstraling en liet veel tölt zien bij gemiddeld ruime, hoge bewegingen. De wildkleur zwarte Vallari van 't Ilperveld (V: Djákni frá Flagbjarnarholti) gefokt door Stoeterij van ’t Ilperveld behaalde voor exterieur een 8,13 waarbij de mooie bovenlijn en zijn krachtige afzetten de jury opviel. De door Jaap Groven op IJsland gefokte zwarte Þórálfur frá Flagbjarnarholti (V: Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, VV: Álfur frá Selfossi) van dezelfde moeder als de op IJsland hoog gekeurde  zwartbonte Þráinn frá Flagbjarnarholti (V: Álfur frá Selfossi) behaalde een 8,16 voor exterieur met een 9 voor hoeven en een 8,5 voor hals schouder schoft met bovengemiddeld voor verrichtingen. Þórálfur frá Flagbjarnarholti verdiende daarmee de eerste prijs voor de 3-jarigen en een tegoedbon voor een keuring aan de hand.

(Þórálfur frá Flagbjarnarholti)

Fokkers, eigenaren, voorbrengers en vrijwilligers dank voor jullie deelname en inzet. Publiek, dank voor jullie komst. We kunnen terug kijken op een geslaagde dag!

Foto’s Patty van der Kaay