Verslag van de merrie- en veulenkeuring de Mortel 2019

07-10-2019
Verslag van de merrie- en veulenkeuring de Mortel 2019

Druk op het werk en een nat (met tent) huwelijksfeest op Terschelling zijn de oorzaak dat het even heeft geduurd, maar hier is dan het verslag van zondag 22 September, van de laatste van de vier regionale merrie- en veulenkeuringen. Deze keuring vond plaats in de Mortel bij manege het Zwarte Water, thuisbasis van Sunnanvindur. Onze gastvrouw was Ellen de Meesters met haar vaste team aan vrijwilligers. Deze keuring was goed bezet. In het totaal werden er 12 hengstveulens, 4 merrieveulens en 6 merries aan de hand gekeurd. Ook was er een gezellige hoeveelheid publiek dat op deze prachtige nazomerse dag de moeite had genomen om te komen kijken. Juryleden waren Tom Buijtelaar, Alex Conrad (DE), Henk Peterse en Thomas Gregoire (asp). Patty van der Kaaij maakte alle mooie foto’s. Ettje Graafstra van het NSIJPkantoor verzorgde het secretariaat.

Om te beginnen de merries, deze werden allen voorgesteld door Arnout Bakker en Ellen Meesters.

De zwart 4 jarige Ólivia frá Wyler (V: Gimsteinn frá Skáney), fokker Mieke van Herwijnen van kersverse eigenaar Nadine Barendregt eindigde deze dag boven aan en behaalde een eindscore van 7,86. Deze looplustig en werkwillige merrie met een goede gangverdeling, toonde een hoog tempobereik in alle gangen. Deze merrie is de moeder van hengstveulen Oliver frá Wyler (hoe kan het anders met deze voornaam).

 

 

Nína frá Hofi (V: Brjánn frá Sauðárkróki), werd 12 jaar geleden op IJsland gefokt door Ellen Truin en is in eigendom van Nicole de Boer. Deze licht gebouwde merrie in rijconditie behaalde een eindscore van 7,90. Nína toonde een zekere draf met hoge ruime bewegingen en toonde aan de hand een goede tölt. Fijn dat NSIJP leden ook zonder dat er sprake is van een veulen de weg naar de merrie- en veulenkeuring vinden, een aanrader!.

De 6 jarige voskleurige merrie, Hróðny frá Wyler (V: Hróður frá Refsstöðum) gefokt en in eigendom van Mieke van Herwijnen eindigde deze dag met een eindscore van 7,81. De jury omschreef deze merrie als een looplustige, coöperatieve merrie in fokconditie met een zekere, snelle draf en tölt aan de hand. Hróðny had hengstveulen Hengill frá Wyler aan de voet.

 

De wildkleur vosbonte 6 jarige Þyrnirós frá Skeiðvöllum (V: Arður frá Brautarholti) op IJsland gefokt door Sytske Casimir en van eigenaren Lisa Hilwig en Sytske Casimir behaalde een 7,78 als eindscore. deze zelfbewuste merrie in fokconditie had veel tölt en draf, bij ruime wat vlakke bewegingen. Hengstveulen Álfadans frá Lyngheiði is de zoon van deze merrie. 

Van dezelfde fokker werd ook de vosbonte 6 jarige Rauðhetta frá Lyngheiði (V: Álfasteinn frá Selfossi) hengstveulen Undri frá Lyngheiði getoond. Rauðhetta is in NL geboren en in eigendom van Systke. Deze kleine looplustige merrie in fokconditie toonde een ruime draf en tölt aan de hand, en behaalde een eindscore van  7,74.

 

Brana van de Nieuwe Dijk (V: Glymur frá Innri-Skeljabrekku) (foto Sandra Nieuwendijk), behaalde een eindscore van 7,64. De jury beschreeft deze 7 jarige zilverappelzwarte merrie, van fokkers/eigenaren Sandra  Nieuwendijk en Peter  Wouters, als compact gebouwd, in fokconditie, met een goede looplust. Brana liet een zekere draf bij gemiddeld ruime, wat vlakke bewegingen zien en toonde tölt aan de hand. Brana kwam met haar haar hengstveulen Kappi van de Veldboom.

 

Merrieveulens

Bovenaan eindigde de bruine Sæla frá Lyngheiði (V: Gandálfur frá Vestur-Meðalholtum) van fokkers Tanja en Sytske Casimir, eigenaar Tanja  Casimir.  Sæla werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Dit goed ontwikkelde harmonieus gebouwde viergangen merrieveulen met een zekere draf en goed gesprongen galop, presenteerde zich zelfstandig en met veel looplust. Scores waren karakter (kar) 8,1, extrieur (ext) en verrichtingen (ver) 8,0 met een eindscore van 8,02.

 

Sæld frá Wyler (V: Ómar frá Vestri-Leirárgörðum) van fokker/eigenaar Mieke van Herwijnen werd voorgebracht door Arnout Bakker samen met Mieke van Herwijnen en Nienke Schaafsma. Dit kleine, zelfbewuste wildkleur bruine merrieveulen met veel energie en snelle reacties toonde een zekere draf tot in het hoge tempobereik en een goede tölt in de overgangen. Scores waren (kar) 7,9, (ext) 7,8, (ver)  8,0 met een eindscore van 7,92.

 

Met dezelfde eindscore, maar een tiende lager voor verrichtingen dan Sæld eindigde de zwartbonte Eyrún María frá Lyngheiði (V: Gandálfur frá Vestur-Meðalholtum). Dit merrieveulen is ook gefokt en in eigendom van Sytske Casimir. Arnout Bakker en Ellen Meesters brcahten dit veulen voor. Eyrún María is licht gebouwd, goed ontwikkeld en toonde taktzuivere tölt en draf tot het middentempo, en toonde veel looplust en goede reacties. Scores 8,0 (kar), 7,9 (ext), 7,9 (ver).

Sæla frá Lyngheiði, Sæld frá Wyler en Eyrún María frá Lyngheiði behaalde hiermee de norm voor uitnodiging voor het Fokkerij Event (19 Oktober in Ermelo).

 

Fokkers/eigenaren Wim Veldhorst en Monique Zijlmans waren ook in Exloo met isabel bonte Myrja frá Zijlhorst (V: Sjarmur frá Waldthorst) (eindscore 7,92). In de Mortel van dezelfde vader brachten zij de wildkleur bruinbont Fjara frá Zijlhorst (V: Sjarmur frá Waldthorst) voor. Dit compacte, iets zware merrieveulen met tölt en draf in een langzaam tempo was vandaag wat lateraal in de snellere tempi. Eindscore was 7,62, met 7,7 voor karakter en 7,6 voor exterieur en verrichtingen. 

 

Hengstveulens

 
Vaskur frá Tungustödum (V:Kinnskær frá Selfossi) van fokkers/eigenaren Stef van Doesburg en Annet van Doesburg eindigde boven aan bij de hengstveulens. Arnout Bakker en Ellen Meesters brachten ook dit veulen voor.  Vaskur behaalde voor (kar), (ext)  en (ver) respectievelijk een 8,1, een  8,0 en een 8,1 met een eindscore van 8,07. Dit licht en harmonieus gebouwde veulen toonde veel looplust, zeer goede reacties en soepele gangen en veel natuurlijke tölt tot in een hoog tempobereik.

 

Met een eindscore van 8,02 volgt de bruinbont Álfadans frá Lyngheiði (V: Ljúfur frá Torfunesi) fokker /eigenaar Sytske Casimir en voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Álfadans amuseerde het publiek met mooie sprongen over een streep zonlicht.  Álfadans werd door de jury omschreven als fijn gebouwd met veel soepele tölt tot in een hoog tempobereik. Álfadans presenteerde zich zelfstandig en met goede reacties. Scores waren 8,0 (kar) 7,9 (ext) en 8,1 (ver).

 

De zwartbonte Oliver frá Wyler (V: Fáni frá Waldthorst) gefokt door Mieke van Herwijnen en in eigendom van Nadine Barendregt behaalde een eindscore van 7,99. Oliver is een compact, energiek hengstveulen met een goede gangenverdeling tot in een hoog tempobereik en met hoge, ruime bewegingen. Scores waren 8,0 (kar),  7,8 (ext) en  8,1 (ver).

 

Fylkir van 't Slingerbos (V: Mjölnir vom Lipperthof) fokker/eigenaar Tim van den Akker werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Dit donker bruine grote veulen van eind april was goed ontwikkeld, langbenig met stevig fundament en toonde een goede draf en tölt met een mooi oprichting. De eindscore was 7,98 met 7,9 (kar),  8,0 voor exterieur en verrichtingen.

 

De voskleurige Hengill frá Wyler (V: Ómar frá Vestri-Leirárgörðum) van fokker/eigenaar Mieke van Herwijnen, werd voorgebracht door Arnout Bakker samen met Mieke van Herwijnen en Nynke Schaafsma.
Hengill (eindscore 7,95) liet zich zien als goed ontwikkeld, overwegend harmonieus gebouwde hengstveulen met goede gangenverdeling en een hoog tempobereik in alle gangen. Scores waren 7,9 voor karakter en exterieur en 8,0 voor verrichtingen.

 

Undri frá Lyngheiði (V: Gandálfur frá Vestur-Meðalholtum) een bruinbont veulen met twee leuke vlekken op de schouder werd gefokt door Sytske Casimir is in eigendom van Esther Casimir, Ragna en Thirza Schoeijer. Arnout Bakker en Ellen Meesters brachten dit veulen voor. Undri is een fijn gebouwd hengstveulen met een goede gangenverdeling en presenteerde zich zelfstandig en met veel looplust. Scores waren 8,0 (kar) en 7,9 (ext en ver) met een eindscore van 7,92

ook Vaskur frá Tungustödum, Álfadans frá Lyngheiði, Oliver frá Wyler, Fylkir van ’t Slingerbos, Hengill frá Wyler en Undri frá Lyngheiði behaalde de norm voor uitnodiging voor het Fokkerij Event.

 

De bruinzwarte Arthúr frá Bandamanni (V:Dimmfari van de Waaldijk) van fokker/eigenaar Maxime de Bruyn ontving dan net géén uitnodiging voor het Fokkerij Event (eindscore 7,89), maar met de beschrijving die de jury voor dit veulen gaf mag je als fokker of eigenaar toch zeker zeer tevreden zijn. Arthúr werd omschreven als overwegend harmonieus gebouwd vijfgangen hengstveulen met veel soepele tölt bij veel looplust en evenwichtige  reacties. Scores waren  8,0 (kar), 7,8 (ext) en  7,9 (ver).

 

Fengur frá Árroða (V: Svartur frá Hinriksstöðum) een voskleurig hengstveulen van fokker Bert Collet (BE) in eigendom van Lynn Wassing behaalde een eindscore van 7,84. Dit goed ontwikkelde, krachtige hengstveulen met veel looplust en snelle reacties toonde tölt en draf bij gemiddeld tempobereik en een gemiddelde oprichting. Scores waren 8,0 (kar) en 7,8 (ext en ver) .

 

Kvistur van het Achterbosch (V: Áfram vom Forstwald) fokker/eigenaar Marieke van Rijn werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Kvistur (voskleur) werd omschreven als goed ontwikkeld evenredig gebouwd hengstveulen met goede draf tot in het midden tempo; toonde tölt in de aanzetten. Scores waren 7,9 (kar), 7,8 (ext en ver) en een eindscore van 7,82.

 

Kappi van de Veldboom (V: Trúr frá Nýttland) een looplustig zilverappel zwart veulen, gefokt en in eigendom van Carina Vermeulen liet een zekere draf tot middentempo bij gemiddeld ruime, wat vlakke bewegingen zien. Scores waren 7,9 (kar en ext) 7,7 (ver) en 7,80 (eindscore).

 

De zwarte Tristan frá Árroða (V: Kormákur vom Lipperthof), fokkers/eigenaren/voorbrengers Bert Collet en Tina Hendrickx (BE) behaalde een 7,77 als eindscore. Tristan werd omschreven als goed ontwikkeld hengstveulen met veel tölt tot in het midden tempo bij gemiddelde bewegingen. Scores waren 7,8 (kar), 7,7 (ext) en 7,8 (ver).

 

De wildkleur zwarte Stormur van het Achterbosch (V: Áfram vom Forstwald) gefokt door Stijn Schot, van eigenaar Marieke van Rijn werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Stormur liet zich zien als een goed ontwikkeld looplustig hengstveulen met veel laterale aanleg, maar toonde vandaag wat weinig rug gebruik. Het leverde een eindscore van 7,75. Scores waren een mooie 7,9 voor karakter en exterieur en voor verrichtingen een 7,6.

 

Na de keuring volgde de uitreiking van de lintjes en keuringsuitslagen. Van harte gefeliciteerd fokkers en eigenaren met alle behaalde resultaten. De leuke prijzen voor beste hengstveulen, beste merrieveulen, beste merrie en dagkampioen (veulens) van deze keuring werden beschikbaar gesteld door Sunnanvindur en door Ellen Meesters overhandigd aan de gelukkige eigenaren.

 

Fokkers, eigenaren, publiek, hartelijk dank voor jullie deelname en komst. Sunnanvindur vrijwilligers hartelijk dank voor jullie gastvrije ontvangst en gezelschap. Volgend jaar weer!

Tot ziens allemaal, tot op het Fokkerij Event dat wordt gehouden tijdens de jubileumdag van het 60 jarig bestaan van onze vereniging NSIJP (19 oktober, Ermelo). Fokkers/eigenaren we rekenen op jullie komst met veulens. Alleen met jullie deelname, wordt het Fokkerij Event een succes. Het belooft een geweldige dag te worden, met meer publiek dan ooit.

Nog nooit een veulenkeuring gezien en toch wel nieuwsgierig? Kom 19 oktober naar Ermelo, dé gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met de veulenkeuring.

Denk er aan, je aan te melden voor de jubileumdag.

Tot ziens,
Carla Kemme

foto's: Patty van der Kaaij