Verslag van de Jonge Hengsten Keuring (28 april 2019, Ermelo)

01-05-2019
Verslag van de Jonge Hengsten Keuring (28 april 2019, Ermelo)

Zondag 28 april vond op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de keuring van jonge hengsten aan de hand plaats. In alle vroegte werd op dit mooie complex bij de stallen gestart met de veterinaire check en het meten van 13 jonge hengsten. Na de check van veearts Dolf ter Horst, ondersteund door Lieke van Poucke voor het lezen van de chip en het controle van het paspoort, konden de hengsten door naar het meten. René de Vink was de ringmeester. Met een kersverse FEIF bijscholing in Olso Noorwegen achter de rug hanteerde hij geoefend en vlot de meetapparatuur zoals ‘bogmal’, calipers en meetstok, die hem vakkundig werden aangereikt door aankomend nationaal jurylid Thomas Gregoire. Meten is niet een gemakkelijke taak en ook niet zonder risico. De opgewonden jonge hengsten vonden het lastig om op vier benen, en stil, te blijven staan.

Van alle hengsten maakte Patty van der Kaaij buiten een mooie stand foto, en toen was het alweer tijd voor de lunch.

Na de pauze werd aangevangen met het beoordelen van exterieur en verrichtingen. Keurmeesters waren John Siiger Hansen uit Denemarken en Tom Buijtelaar. Thomas Gregoire nam ook plaats aan de jurytafel om, nu met zijn Koepelfokkerij jurydiploma op zak, nog meer ervaring op te doen met het keuren. Tom Buijtelaar gaf live een toelichting op de verrichtingen en de beoordeling. Ingrid Weijers voorzag tussen door het publiek van informatie over de te keuren paarden, hun afstamming en andere wetenswaardigheden.

Op de tribune van de KNHS Amaliahal hadden een gezellig aantal mensen plaatsgenomen. Het publiek werd beloond met 13 aansprekende hengsten die alle de keuringsnorm voor goedkeuring als dekhengst voor 1 jaar behaalde (onder voorbehoudt van positief spermaonderzoek). Fokkers, eigenaren en voorbrengers, van harte gefeliciteerd.

Vallari van 't Ilperveld

Hoogst gekeurde jonge hengst van deze dag werd de 4-jarige wildkleur zwarte Vallari van ´t Ilperveld (V: Djákni frá Flagbjarnarholti, VV: Álfasteinn frá Selfossi) gefokt door en in eigendom van Jaap en Yvonne Groven. Vallari, voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters, presenteerde zich aan de hand zeer energiek en ging vervolgens rond met goede balans, mooi opwaarts en met veel uitstraling. Hij behaalde een exterieur score van 8,21 een beoordeling van de gangen van bovengemiddeld. Naast het oranje lint en de prijs voor beste 4-jarige op deze keuring kregen Jaap en Yvonne bon voor een gratis NSIJP keuring voor Vallari onder het zadel. Gefeliciteerd met deze aansprekende hengst.


Alfari frá Álftakoti

Vallari ging Alfari frá Álftakoti (V: Keilir frá Miðsitju, VV: Ófeigur frá Flugumýri) nipt voor. De mooie en zeer compleet ogende bruine Alfari – welke in 2015 als veulen op het Fokkerij Event dagkampioen werd - behaalde voor exterieur 8,19 met voor alle kenmerken 8 of hoger en met een 9 voor manen en staart. Zijn verrichtingen waren bovengemiddeld. Alfari frá Álftakoti gefokt en in eigendom van Sophia Philipsen en Thomas Hoogenboom werd voorgesteld door Dester van Nunen en Thomas zelf. De jury merkte Alfari’s souplesse op, zijn ruimte en een goede tempobereik.

Funi frá Álftakoti

Van dezelfde eigenaren-fokkers en voorbreng combi werd de donkerbruine Funi frá Álftakoti (V: Spuni frá Vesturkoti, VV: Álfasteinn frá Selfossi), behaalde een 8,08 voor exterieur en bovengemiddeld voor gangen. Volgens de jury toonde deze hengst veel souplesse in de gangen met voldoende ruimte en gemiddeld tempobereik bij een goed temperament. Voor Sophia en Thomas een drie dubbele felicitatie waard want Sophia was ook nog jarig.

Þórálfur frá Flagbjarnarholti

De door Jaap en Yvonne op gefokte en in eigendom zijnde zwarte hengst Þórálfur frá Flagbjarnarholti (V: Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, VV: Álfur frá Selfossi) was vierde in de rij met een 8,04 voor exterieur, veel ruimte in zijn bewegingen en veel tölt in hoog tempobereik. Deze hengst is uit dezelfde moeder als de van Jaap en Yvonne op IJsland hoog gekeurde  zwartbonte Þráinn frá Flagbjarnarholti (V: Álfur frá Selfossi VV: Orri frá Þúfu í Landeyjum). Þórálfur was op 3 jarige leeftijd ook op de jonge hengstenkeuring met een 8,16 voor exterieur. Þórálfur heeft zich het afgelopen jaar duidelijk ontwikkeld. Dat is niet direct aan de eindscore te zien omdat Þórálfur deze keer een halve punt lager scoorde op hals schouder borst en op hoeven, en dat tikt aan. Maar de bovenlijn (rug en kruis) van deze ook door de jury als elegant beoordeelde zwarte hengst scoorde een voor het oog van de toeschouwer een belangrijke halve punt meer.

Gimli frá Hellu

De door Serina Geurtsen op IJsland gefokte en in eigendom zijnde zwarte Gimli frá Hellu (V: Konsert frá Korpu, VV: Sær frá Bakkakoti) behaalde een 7,91 voor exterieur en bovengemiddeld voor verrichtingen. Serina stelde haar hengst zelf voor. De jury merkte zijn zuivere takt, goede balans en lichtvoetigheid op. Ruimte en souplesse waren voldoende. Deze hengst presenteerde zich met een goede uitstraling en mooie oprichting.

Breillir van Lakenstein

Door dezelfde fokker-eigenaar werd ook de bruine hengst Brellir van Lakenstein (V: Axel frá Músarrindill, VV: Elrir frá Heiði) voorgesteld. Brellir’s score voor exterieur was 7,88 met bovengemiddeld voor verrichtingen. De jury merkte zijn opwaartse bewegingen en goede takt op, bij voldoende ruimte en goed tempobereik. Van de door Jur Evenhuis gefokte vader Axel zijn niet veel nakomelingen bekend (3 in NL, 5 totaal) en dat is verrassend. Axel is nog steeds de hoogst gekeurde Nederlands gefokte hengst tot dusver (exterieur 8,24, rijeigenschappen 8,62 en eindscore 8,47). Axel werd als 4-jarige hengst aan de hand beoordeeld met een 7.79. Dat biedt ruimte voor ontwikkeling en voor Brellir en Serina nog een mooi perspectief voor de toekomst.

Glaður frá Skoti

De bruine Glaður frá Skoti (V: Spuni frá Vesturkoti, VV: Álfasteinn frá Selfossi) voorgebracht door Marijn van der Voorden en gefokt en in eigendom van Stoeterij frá Skoti behaalde voor exterieur een 7,94 en gemiddeld voor verrichtingen. Daarmee scoorde Glaður als 4-jarige lager dan als 3-jarige (exterieur 8,11). Een, volgens een doorgewinterde fokker in het publiek, bekend fenomeen. Hengsten op 3-jarige leeftijd zouden vaker beter scoren dan hetzelfde paard op 4-jarige leeftijd, maar daarbij werd gesteld dat dit weer helemaal bij kan trekken op wat hogere leeftijd. We wachten af. Voor nu tekende de jury op: een goede takt, veel ruimte bij gemiddeld hoge bewegingen met bovengemiddelde soepelheid, positief voorwaarts en een gemiddelde uitstraling.

Næðngur frá Loar

De bruinzwarte Næðingur frá Loar, ook een zoon van Djákni frá Flagbjarnarholti, gefokt en in eigendom van Jamilla Brummer en voorgebracht door Matisse Brummel behaalde een 7,81 voor exterieur. Kenners in het publiek meende duidelijk MV: Gumi frá Ilper Skák (gefokt door Jaap en Yvonne Groven) te herkennen in deze hengst, misschien ook wel door zijn kleur. Næðingur miste wat looplust zo leek het, presenteerde zich volgens de jury iets timide, was wat gespannen in de galop en kwam daarmee niet helemaal goed uit de verf. Næðingur kreeg van de jury een gemiddeld voor verrichtingen. Hij had een zuivere takt, voldoende ruimte en een gemiddeld tempo en gemiddelde draagkracht.

Mars frá Fléttuvöllum

Van de 3-jarige hengsten eindigde bovenaan de grote (1m50) bruine Mars frá Fléttuvöllum (V: Óðinn vom Habichtswald, VV: Fannar frá Kvistum) met een score voor exterieur van 7,96 en bovengemiddeld voor gangen. Mars is gefokt door en in eigendom van Anton van Kamp en Saskia Rensen en werd voorgebracht door Pim van der Sloot. Mars had volgens de jury goede takt in tölt, zeel veel ruimte en souplesse en een goed tempobereik. Zijn draagkracht werd beoordeeld met gemiddeld opwaarts en goed ondertredend. Gefeliciteerd Anton en Saskia met deze mooie Óðinn zoon.

Trúr frá Nýttland

Trúr frá Nýttland (V: Glæsir vom Gut Wertheim, VV: Hjalti vom Blitzberg) gefokt door Peter Donderwinkel, Arjen Heerema en Sjaak Smeeing en voorgesteld door Arnout Bakker en Ellen Meesters werd tweede in deze leeftijdscategorie. Trúr was voorwaarts, ging met een evenwichtige uitstraling in hoog tempo rond in een werkelijk prachtige ruime draf. Volgens het juryrapport was de draagkracht opwaarts met veel zweefmoment. Trúr behaalde voor verrichtingen een bovengemiddeld en voor exterieur een 7,93. Gefeliciteerd heren.

Eilífur frá Hofi

Eilífur frá Hofi (V: Narri frá Vestri-Leirárgörðum, VV: Natan frá Ketilsstöðum) op IJsland gefokt door Jón Gíslason en Eline Manon Schrijver werd voorgesteld door de eigenaren Eefje Vinken en Henk Peterse. Eilífur behaalde een exterieur score van 7,90. Deze vos met bles toonde qua soepelheid met name in de aanzetten goed rug gebruik, maar was wat gespannen in de galop. De draf was zuiver met hoog tempobereik en voldoende ruimte. Eilífur toonde zich opwaarts met een goede houding en reacties. De verrichtingen van Eilífur waren bovengemiddeld. Daarmee bleef Eilífur de zwarte Lúsifer frá Hesthúsi Metz (V: Ægir frá Móbergi, VV: Burkni frá Borgarhóli) voor die hoger scoorde op exterieur, maar gemiddeld in de gangen.

Lúsifer frá Hesthúsi Metz

Lúsifer frá Hesthúsi Metz gefokt door en in eigendom van Anna en Karina Metz (tegenwoordig woonachtig in Finland) werd voorgesteld door Matisse Brummel. De elegante Lúsifer behaalde een 8,02 voor exterieur waarbij de jury nog zijn lange hals en lange benen benoemde. Lúsifer was nog weinig bespierd en toonde daarom wat iel, maar dit biedt voor volgend jaar kansen op verbetering. Lúsifer toonde een taktzuivere tölt, gemiddelde ruimte en gemiddeld tempobereik en de galop was niet helemaal zuiver (vierslag). De jury miste wat draagkracht en uitstraling. Dit resulteerde in een gemiddeld voor verrichtingen.

Sambo frá Wyler

De wildkleur zwarte Sambó frá Wyler (V: Flýtir frá Wyler, VV: Atli frá Norður-Hvammi), publiekslieveling op het Fokkerij Event 2016, is gefokt en in eigendom van Mieke van Herwijnen-Willemsen en werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Sambó behaalde een 7,87 voor exterieur. De jury omschreef zijn verhoudingen als elegant met een cilindrisch gevormde romp. Sabó toonde stap, tölt, draf en galop. Tempobereik was gemiddeld. Sambó was wat gespannen en daardoor iets te hoog opgericht. Zijn verrichtingen kwamen uit op gemiddeld.

Na de beoordelingen in de ring vond in de gezellige brasserie van het Nationaal Hippisch Centrum de uitreiking van de lintjes en keuringsrapporten plaats door Ingrid Weijers (speaker voor deze dag en voormalig stamboeksecretaris). Hoogst gekeurde hengsten Vallari van ´t Ilperveld (vierjarigen) en Mars frá Fléttuvöllum (3-jarigen) namen naast hun oranje lintjes en de glazen prijs voor beste 4- en 3-jarige ook nog een bon op naam van de hengst mee naar huis voor respectievelijk een keuring onder het zadel en keuring aan de hand als 4-jarige. Alle hengsten behaalde de norm voor goedkeuring, een prachtig resultaat.

Ook internationaal jurylid John Siiger Hansen was positief over de kwaliteit en luxe van de getoonde hengsten. John Siiger sprak in de auto op weg naar het treinstation in Lelystad zijn waardering uit over de verbetering die de Nederlandse fokkers en eigenaren hebben weten te bewerkstelligen. Een fijne opsteker.

Deze zondag was een geslaagde dag. Dank aan fokkers, eigenaren en voorbrengers voor de gemoedelijke sfeer en jullie deelname. Dank aan het publiek voor jullie komst, dat maakt zo een dag compleet. Dank aan de jury en alle vrijwilligers, hierboven genoemd en bij deze aan: Ettje Graafstra (NSIJPkantoor/secretariaat) en Loet en Rozemarie Gerritsen vd Hoeve(belangrijke hand en spandiensten). Bijzondere dank gaat uit naar Patty van der Kaaij voor het maken en uitzoeken van de foto’s.

Wilt u een foto hebben of gebruik willen maken van een foto gemaakt op deze dag, neem dan contact op met Patty voor de condities via patty.vanderkaaij@gmail.com

De uitslagen van de exterieurkeuring zijn te vinden in WorldFengur en de volledige rapporten onder /activiteiten/fokkerij/uitslagen

 Carla Kemme (stamboeksecretaris)