Verslag Jonge Hengstenkeuring 21 april 2024

22-04-2024

Gisteren vond de NSIJP Jonge Hengstenkeuring plaats, dit jaar voor de tweede keer in het zonnige Hazerswoude-dorp bij Stal Álftakoti. Tien jonge hengsten passeerden de revue, waarvan er drie driejarig waren en de overige zeven vier jaar oud. Drie van de - inmiddels - vierjarigen werden op de Jonge Hengstenkeuring van 2023 al eerder gekeurd. De paarden werden beoordeeld op exterieur volgens FIZO normen door juryleden Þorvaldur Kristjánsson (IS) en Marlise Grimm (DE). Bij de verrichtingen, een beoordeling die internationaal niet op deze wijze wordt uitgevoerd, fungeerde Bram van Steen (NL) als juryvoorzitter.

Driejarige hengsten
Van de drie getoonde driejarige hengsten behaalden twee een beoordeling van 7,75 voor het exterieur of hoger en daarnaast een Gemiddelde beoordeling van de verrichtingen, hetgeen voor beide tot goedkeuring voor de duur van een jaar leidt. Op de tweede plaats in deze leeftijdscategorie kwam terecht de schimmel Kælinn van ‘t Schermereylandt, gefokt door en in eigendom van Leyntje Melse, uit de hengst Þórjón frá Krá. Kælinn behaalde, voorgesteld door Dirk Swart en Maya Blokdijk, met een score van 7,87 voor het exterieur.

De zwartbonte Töltari frá Sólstað, gefokt op IJsland en in eigendom van Anjo en Chris Blom en Irma Schortinghuis, heeft als vader de bekende hengst Ísak frá Þjórsárbakka. Töltari, die werd voorgebracht door mede-eigenaren Irma en Anjo, beiden met - vooralsnog - niet al teveel ervaring in het voorstellen van jonge hengsten, nam zo nu en dan het halstertouw wat in eigen handen, maar werd door de jury wel beoordeeld met een keurige 8,03 voor het exterieur, met daarbij onder andere een 8,5 voor verhoudingen en kwaliteit van de benen. Hiermee behaalde Töltari de eerste plaats bij de driejarige hengsten van dit jaar.Vierjarige hengsten
De categorie vierjarige hengsten was - met zeven deelnemende hengsten - wat beter bezet. Vijf van deze hengsten behaalden een score die tot goedkeuring voor de duur van een jaar leidt.

Met een ronde 8,0 voor het exterieur eindigde de - als driejarige eveneens goedgekeurde - isabel Auður frá Lækjamoti, V: Marel frá Aralind, op IJsland gefokt en in bezit van Sarah Pesie. Ook dit jaar behaalde Auður, dit keer voorgesteld door zijn eigenaresse zelf, voor de verrichtingen de kwalificatie Gemiddeld, al kwam zijn exterieur dit jaar hier en daar wat lager uit dan in 2023.

Met eveneens een Gemiddeld voor de Verrichtingen eindigde de zilverappelvos Kristall frá Fensalir II, gefokt door en in eigendom van Christa Rike op een vierde plaats. Kristall is een zoon van de hengst Hersir frá Lambanesi en behaalde een score van 8,09 voor het exterieur, met daarbij onder andere een 8,5 voor hoofd, bovenlijn en kruis en verhoudingen. Kristall had overigens niet echt zijn dag en maakte het zijn - diverse - voorbrengers behoorlijk ingewikkeld. De jury heeft er evenwel begrip voor dat het voor jonge hengsten, met nog niet zoveel ervaring in een vreemde omgeving, soms onverwacht lastig kan zijn en heeft de hengst daarom wel beoordeeld.

De mooiste hengst van deze keuring werd de zeer hoogbenige en grote (1.53 gemeten) vos Aron frá Álftakoti, die zijn exterieurscore dit jaar aanzienlijk wist op te waarderen en uitkwam op een prachtige 8,34, (was 7,96) met daarbij onder andere een 8,5 voor hals-schouder-schoft en hoeven en een hele mooie 9,0 voor verhoudingen. Aron is een zoon van Apollo frá Haukholtum en werd gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen; inmiddels is de hengst in bezit van Thomas Hoogenboom en Emma van der Veer, die de hengst ook samen voorstelden. De verrichtingen van Aron werden ook dit jaar door de jury beoordeeld met een Gemiddeld en daarmee behaalde Aron een derde plaats in de rangorde van deze jaargang.

Op de tweede plaats eindigde de zonder twijfel beste beweger van deze keuring, de zwarte Frami frá Breiðablik, gefokt door en in bezit van Dester van Nunen uit de hengst Grímur fra Efsta-Seli. Frami kwam daarmee uiteraard uit op een Bovengemiddelde beoordeling van de Verrichtingen en zowel jury als publiek waren onder de indruk van zijn bewegingsmechanisme bij het vrijlopen. Daarnaast behaalde Frami, die werd voorgesteld door Noa van de Langenberg en Dester van Nunen, nog een hele keurige score voor het exterieur dat uitkwam op een 8,12, met daarbij onder andere een 8,5 voor bovenlijn en kruis, verhoudingen en hoeven.

Op de eerste plaats bij de vierjarige hengsten eindigde dit jaar - net als overigens vorig jaar bij de driejarigen - de donkerbruine hengst Kasmír frá Lálendi, een zoon van Vatnar frá Lálendi. Kásmir is gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers en in bezit van Tom Buijtelaar en Silke Kosse, die de hengst ook samen voorstelden. Ook Kasmír wist zijn exterieurscore te verbeteren ten opzichte van het jaar ervoor en kwam dit jaar uit op een score van 8,25, met daarbij verbeteringen op de onderdelen hoofd en manen en staart, onder andere een 8,5 voor verhoudingen en kwaliteit van de benen en een 9,0 voor de hoeven. Uiteraard behaalde ook Kasmír -net als het jaar ervoor - een Bovengemiddelde beoordeling voor de verrichtingen.


Dit jaar voor het eerst worden de hoogst gekeurde 3- en 4- jarige hengsten - net als overigens de 3- en 4- jarige merries - uitgenodigd om acte de présence te geven op het Fokkerij Event dat dit jaar op 20 oktober zal plaatsvinden.

De exterieur uitslagen van deze keuring zijn te vinden op Worldfengur, de volledige uitslagen zijn (binnenkort) te vinden op de NSIJP site en voorts zal ook een - nog wat uitgebreider - verslag per paard, met foto- en filmmateriaal respectievelijk gemaakt door Patty van der Kaaij en Robin Riphagen beschikbaar komen.

De verzorging en locatie waren - zoals altijd - tiptop voor elkaar en de Fokkerij commissie is de familie Hoogenboom en in het bijzonder Thomas Hoogenboom zeer erkentelijk voor - alweer - een uitstekend verlopen evenement waarbij gastvrijheid ten allen tijde voorop staat.

De mooie foto’s in dit verslag zijn van Patty van der Kaaij.