NK Jeugd 2023: Kampioenen Parade!

15-10-2023

De Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd vonden dit jaar plaats op 23 en 24 september. Els en Annemiek Corstens zorgden traditiegetrouw voor een gemoedelijke en gastvrije wedstrijd op de Lange Gracht in Esbeek.

Het Jeugd NK is een mengeling van breedtesport en ‘top’sport. Niet altijd een makkelijke combinatie. Na een natte start (helaas leek dat het terugkerende thema van dit seizoen) met modder en vastzittende voertuigen, werd het een zonnig nazomerweekend. Naast alle ovaalbaanproeven was er veel ruimte voor de Country Side Riding (de cross), de Trail (behendigheidsproef), de Vlaggenrace en waren er zelfs twee deelnemers voor de show aan de hand (de jury hoopt volgend jaar op meer deelnemers). In al deze proeven gaat het vooral om Horsemanship en een goede en correcte omgang met je paard. Dit is natuurlijk de basis voor veel plezier met je paard en voor een goede ruitercarrière. Het was leuk om te zien dat al deze proeven veel deelnemers trokken en gewonnen werden door ruiters die veelal op de ovaalbaan ook een goede prestatie neerzette. Ook In de ovaalbaan is harmonie tussen ruiter en paard het eerste en meeste belangrijke punt van beoordelen. Daarnaast spelen correcte takt in de gevraagde gang, houding, beweging en een goede uitvoering van de proef natuurlijk een rol.

Op het Jeugd NK wordt ook De Duim uitgereikt: een wisselprijs voor de Algemeen Jeugd Kampioen met de hoogste score in een Töltproef en een gangenproef: deze werd gewonnen door Freya Spee met Arion von Töfraskógi.
Freya kreeg van de jury ook de Featherlight prijs toegekend; een extra prijs voor harmonieus en fijngevoelig rijden.

 

DE KAMPIOENEN

T8: Emma Faber & Flórus frá Wyler

T7: Esmee Versteeg & Ballerína frá Sælandi

T6: Eveline van Niekerk & Tinna frá Sauðárkróki

T4: Esmee Versteeg & Símon frá Furðuloga

T3: Freya Spee & Arion von Töfraskógi

V5: Esmee Versteeg & Ballerína frá Sælandi

V2: Freya Spee & Arion von Töfraskógi

V3: Rosanne Beijk & Óðinn frá Sælandi

F2: Mylou Suylen & Leiknir vom Akazienhof

F3 Niobe Kerstjens & Brandur

FR1 (vlaggenrace): Merel Boor & Máni frá Skoti

TR1 (trail): Isolde Van de Molengraaf & Blettur frá Sauðafelli

CR1 (cross): Luna Landsman & Baldur van ´t Slingerbos

FS3 (Show aan de Hand): Merel Boor & Máni frá Skoti

 

YOUTH CUP

Elke twee jaar vindt de Youth Cup plaats: een internationale bijeenkomst, waar jeugdruiters in gemengde internationale teams samen een aantal dagen trainen met verschillende internationale trainers. De Youth Cup wordt afgesloten met een wedstrijd. In een YC jaar is het Jeugd NK dan ook de afsluiting van de selectieprocedure voor deze YC.

Dit jaar was er geen YC, volgend jaar weer wel. Voor ruiters die daarheen willen is het een tip om zich ook te richten op de niet-ovaalbaan proeven.

ALLROUND KAMPIOENEN

De Allround jeugdkampioenen (gebaseerd op een töltproef, een gangenproef en twee verschillende andere proeven uit twee groepen) waren voor:

Junioren (18-21): Nanouk Molema met Kappi frá Fitjum

Jeugdigen (14-17): Merel Boor met Máni frá Skoti

Kinderklasse mini (7-10): Emma Faber met Flórus frá Wyler(In de klasse 11-14 voldeed helaas geen enkele ruiter aan de gevraagde combinatie van proeven)

Note
Volgens de NSIJP-reglementen kan je alleen een titel Nederlands Kampioen verdienen in een proef, als er meer dan drie deelnemers zijn. In 2022 is door het bestuur besloten dat dit ook kan op het Jeugd NK als er drie deelnemers zijn. Dit jaar is dit nog uitgebreid met het besluit dat als de derde ruiter zich na de sluitingstermijn van inschrijving terugtrekt of gediskwalificeerd wordt, de titel toch zal worden uitgereikt. In sommige proeven waren er geen deelnemers of waren er geen drie inschrijvingen, waardoor er dus geen kampioenschappen zijn uitgereikt voor die proef. In dit verslag worden enkel de kampioenen genoemd waarin wél een titel Nederlands Kampioen is uitgereikt.

Tekst: Marina van de Bunt
Foto’s: Josefine van Vessem (JVV Communicatie & Media)