Merriekeuringen in maart, een nieuw fenomeen

18-03-2024
Merriekeuringen in maart, een nieuw fenomeen
Om fokkers in de gelegenheid te stellen om nog voor het dekseizoen begint een beeld te krijgen van hun – jonge - merrie en daarmee mogelijk de keuze voor een potentieel vaderdier iets makkelijker te maken, heeft de Fokkerij commissie besloten om dit jaar in maart een tweetal merriekeuringen aan de hand aan te bieden, één gesitueerd in het Noorden (Zwiggelte) en één in het Zuiden (Kaatsheuvel). De lineaire beoordeling op deze keuring is vergelijkbaar met die in september tijdens de merrie- en veulenkeuringen en leidt sowieso tot Stamboekopname van de beoordeelde merries.

Op zaterdag 16 maart jl. was de aftrap in Zwiggelte op de mooie locatie van stal Móskógar met in totaal zes beoordeelde merries; de jury bestond uit Tom Buijtelaar, Henk Peterse en Arielle Withaar, bijgestaan door jurylid-in-opleiding Marion Duintjer. De gegeven scores varieerden van 7,51 tot en met 8,02. Binnenkort zullen alle merries nog apart in beeld worden gebracht en besproken, maar de hoogst beoordeelde drie merries op deze keuring waren achtereenvolgens de nog zeer donkere schimmel Kvörn frá Friðarstöðum (2019), gefokt door Louwke Mandema en voorgesteld door Marion Duintjer en Silke Kosse, Kvörn, V: Fláki frá Friðarstöðum, kwam uit op een eindscore van 7,91 met onder andere een 8,1 voor het interieur. Met een eindscore van 7,92 en een 8,0 voor het interieur kwam uit de een jaar oudere en alweer wat lichtere schimmelmerrie Vinna frá Systurminni (2018), V: Akkur van Lakenstein, gefokt door Annechien Wijnbergh en Venus van Asperen en in bezit van Anneke Moltzer. Vinna werd voorgesteld door Annefloor Bouman en Kirsten van Goor. De hoogste beoordeling in Zwiggelte was voor de eveneens zesjarige, zwarte Bíbi frá Forti, gefokt door Jeanette Van der Zee-Santifort uit de hengst Divar från Lindnäs en de merrie Bletta frá Engi. Bíbi werd voorgesteld door Jeanette zelf, samen met Silke Kosse en scoorde een mooie 8,0 voor exterieur en gangen en daarnaast nog een 8,1 voor het interieur, samen uitkomend op 8,02 en zij werd daarmee de hoogst beoordeelde merrie op deze keuring.

Bibi frá Forti (foto: Patty van der Kaaij)

 

Een dag later was het NSIJP voor het eerst voor een keuring aan de hand te gast op manege de Duikse Hoef in Kaatsheuvel, de nieuwe, knusse locatie van Esmee Versteeg en family. Voor deze keuring waren 11 merries aangemeld, maar het werden uiteindelijk twaalf merries die door de jury, bestaande uit Tom Buijtelaar, Henk Peterse en Bram van Steen, bijgestaan door jurylid in opleiding Eline de Boer, werden beoordeeld. Hier varieerden de scores van 7,51 tot en met 8,05 en er waren maar liefst vier merries die uitkwamen op een score boven de 8,0. De derde plaats was voor de niet al te grote, zwarte Laufey frá Lálendi (2021), gefokt door stal frá Lálendi uit de hengst Vatnar frá Lálendi. Laufey is in bezit van Sarah Rijnboutt en scoorde maar liefst een 8,3 voor het interieur naast 8,1 voor de gangen, samen uitkomend op een score van 8,02. Op de tweede plaats eindigde de eveneens zwarte, vierjarige Vaka frá Stóra Haga (2020), gefokt door Noa van den Langenberg met als V: Grímur frá Efsta-Seli. Zowel Laufi als Vaka werden voorgesteld door Dester van Nunen en Noa van den Langenberg. Voor Vaka twee scores van 8,1, te weten voor interieur en verrichtingen en een eindscore van 8,04. De hoogst beoordeelde merrie in Kaatsheuvel was de bruine Unna frá Skoti (2017), gefokt door stal frá Skoti uit de hengst Hnokki frá Felskoti en de bekende sportmerrie Ugla frá Nátthaga. Unna is in bezit van Rineke Louws en werd voorgesteld door Arnout en Demi Bakker. Ook voor Unna een score van 8,1 voor de gangen en maar liefst een 8,3 voor het interieur. Hiermee kwam Unna uit op een eindscore van 8,05 en een mooie eerste plaats op deze keuring.
Een speciale vermelding is nog wel aan de orde. Met een 8,01 eindige op deze keuring op de vierde plaats de – voor het eerst – door Demi Bakker voorgestelde 20-jarige vosmerrie Samba frá Aquadraat, V: Ás frá Kopavogi, gefokt door vader Arnout en sinds kort weer in bezit van stal Ævintýri. Demi heeft duidelijk het talent van haar beide ouders geërfd, want zij stelde - bijgestaan door Lisa Leereveld - de fijn meewerkende merrie geheel zelfstandig keurig voor, hetgeen resulteerde in niet minder dan een 8,20 voor het interieur en 8,0 voor de gangen.

Uitslag merriekeuring Kaatsheuvel 17-03-2024

Unna frá Skoti (foto: Patty van der Kaaij)

 

Zoals gezegd, de eerste twee merriekeuringen in het – bijna – voorjaar zijn een feit. De uitslagen per paard in woord en beeld volgen binnenkort. Met dank aan de beide locaties stal Móskógar en Stal Duikse Hoef voor de gastvrijheid.