Korte impressie van FIZO keuring

05-06-2022
Korte impressie van FIZO keuring

Korte impressie van FIZO keuring onder het zadel op 4-5 juni 2022 in Hazerswoude-dorp op de locatie van stal Álftakoti van de familie Hoogenboom.

Van de twaalf op deze keuring voorgestelde paarden waren er niet minder dan vijf afkomstig uit Duitsland en werden ook voorgesteld door Duitse ruiters. Diegenen die de NSIJP fokkerijberichtgeving de afgelopen weken een beetje hebben gevolgd, vragen zich wellicht af waarom er op deze keuring geen paarden zijn voorgesteld door Þórður Þorgeirsson. Deze topkeuringsruiter, die ook vorig jaar succesvol een aantal NL paarden heeft voorgesteld, is recent op een andere keuring ongelukkig ten val gekomen, daarbij gewond geraakt en was niet tijdig hersteld om op deze keuring de in het traject opgenomen paarden voor te stellen. Een aantal eigenaren heeft daarop besloten hun paarden niet of op een latere keuring voor te (doen) stellen en ook zijn enkele paarden uit het traject voorgesteld door degenen die ze voorafgaand aan de keuring al trainden.

Hoogst beoordeelde, Nederlands gefokte merrie werd de 8-jarige Óskadís frá Breiðablik, M: Eðla frá Breiðablik x V: Djákni frá Flagbjarnarholti, gefokt en in eigendom van Carla van Nunen en ook door Carla zelf voorgesteld (zie foto, gemaakt door Vera van Praag Sigaar). Óskadís behaalde een mooie 8,03 voor het exterieur en een 7,36 voor de verrichtingen, hetgeen een eindresultaat van 7,60 opleverde, een derde plaats in de rangschikking en een prijs beschikbaar gesteld door Hoefsmederij Arnout Bakker voor de hoogst beoordeelde NL gefokte merrie. Op de tweede plaats eindigde met een 7,86 voor het exterieur en 7,90 voor rijeigenschappen (totaal 7,89) Orka frá Árbakka (M: Þota frá Árbæ x V: Orri frá Þúfu), in eigendom van en voorgesteld door Karly Zingsheim. De eerste plaats in de categorie 7 jaar en oudere merries was voor, de met man Jens, kind en drie paarden naar Nederland afgereisde, Isabelle Füchtenschnieder die op deze keuring goede zaken deed en met Faxa von der Krähenweide, een platenbonte dochter van V: Hilmir frá Sauðárkróki en M: Svarta von der Krähenweide, voor exterieur een score van 8,10 en voor verrichtingen 7,93 (totaal: 7,99) wist te behalen, met daarbij telkens 8,5 voor hals-schouder- schoft, verhoudingen, galop en stap.

Bij de vijfjarige hengsten waren er twee deelnemers, de - door Linda Roosen gefokte en ook door haar zelf voorgestelde - Arion frá Rosagrund, V: Konsert frá Hofi x M: Mánabrá frá Hveragerði, behaalde de eveneens door Hoefsmederij Arnout Bakker beschikbaar gestelde prijs voor de hoogst beoordeelde NL gefokte hengst met een eindresultaat van 7,41 ( 7,99 voor het exterieur). In deze categorie ging de eerste plaats naar Stelkur frá Holtsmúla, V: Apollo frá Haukholtum x M: Sjöfn frá Seljabrekku, op IJsland gefokt en in eigendom van Thomas Hoogenboom. Stelkur, die werd getraind en voorgesteld door Emma van der Veer, behaalde een prachtige 8,35 voor het exterieur met onder andere een 9,0 voor bovenlijn en kruis en een 8,5 voor hoofd, hals-schouder-schoft en verhoudingen en daarnaast voor alle verrichtingsonderdelen, behalve de telgang (5,5), een 8,0 en dan ook nog een 8,5 voor de stap. Samen kwam dit uit op een eindresultaat van 7,90 met daarbij de reminder dat het hier gaat om een pas vijfjarige - zeer beloftevolle -hengst.

In de categorie zesjarige hengsten waren er drie deelnemers, waaronder een ruin. De eerste plek in deze categorie ging naar de door Anna-Lisa en Karly Zingsheim gefokte en ook door Karly voorgestelde Arður vom Forstwald, inmiddels ruin, V: Fláki frá Blesastöðum x M: Auður frá Skipaskaga. Arður behaalde een score van 8,18 voor het exterieur, met daarbij 3 x een 8,5 en een 7,98 voor de verrichtingen, hetgeen een eindresultaat van 8,05 opleverde.

 In de categorie 7 jaar en oudere hengsten ging de winst naar de door Jens Füchtenschnieder gefokte en met een prachtige bos manen en staart gezegende 8-jarige Tangó vom Mönchhof. Het exterieur van Tangó kwam uit op 8,24 met 8,5 voor bovenlijn en kruis, kwaliteit van de benen en hoeven en een 9,5 voor manen en staart. Tangó is een zoon van de bekende sporthengst Tindur frá Varmalæk en de merrie Náttrún von Tröllastaðir en werd aansprekend voorgesteld door Isabelle Füchtenschnieder. Voor exterieur kwam de hengst uit op 8,24 en bij de verrichtingen op  8,19, met daarbij telkens 8,5 voor draf, telgang, rijdbaarheid en stap,hetgeen resulteerde in een eindtotaal van 8,21,waarmee Tangó de hoogst beoordeelde paard op deze keuring werd.

Alle uitslagen zijn te vinden in Worldfengur en meer foto’s volgen uiteraard zo spoedig mogelijk. Het NSIJP is de familie Hoogenboom zeer erkentelijk voor hun enorme inzet om deze keuring wederom tot een succes te maken. De accommodatie laat werkelijk niets te wensen over en de gastvrijheid is ongekend. Uiteraard dankt het NSIJP ook alle vrijwilligers voor hun positieve en stuk voor stuk zeer betrokken inzet.