Kort verslag Veulen- en merriekeuring Hazerswoude

28-09-2022
Kort verslag Veulen- en merriekeuring Hazerswoude

Kort verslag Veulen- en merriekeuring Hazerswoude, 25 september 2022. De laatste – en absoluut grootste – veulen- en merriekeuring vond dit jaar plaats op 25 september in Hazerswoude-Dorp op het terrein van de familie Hogenboom, dezelfde plek waar ook de NSIJP keuring onder het zadel dit jaar alweer voor de tweede keer werd gehouden. Naast een mooie keuringsbaan beschikt stal Álftakoti ook over een prachtige binnenbak met een goede bodem, waar het voor veulens (en moeders) én het publiek goed toeven is.

De laatste keuring van dit jaar was tevens de meeste druk bezette met maar liefst 27 veulens en daarnaast nog 6 te beoordelen merries. De jury, deze dag bestaande uit Tom Buijtelaar, Bram van Steen en Arielle Withaar, kon zich verheugen in een mooie groep veulens. Uiteindelijk ontvingen in totaal 12 fokkers/eigenaren (precies 6 hengstjes en 6 merries) een uitnodiging om deel te nemen aan het Fokkerij Event, dat op 23 oktober a.s. zal plaatsvinden door een score te behalen van 7,90 of hoger.

Ten aanzien van deze keuring ook wat getallen, de familie Hoogenboom stelde maar liefst 7 door hen – in diverse samenstellingen gefokte – veulens voor, van stal Van ’t Schermereylandt van Leyntje Melse waren het er vier, ook nog eens alle van dezelfde hengst. Twee stallen, frá Sælandi en Van Lakenstein stelden elk telkens drie veulens voor. Op deze keuring waren drie veulens van de hengst Styrkur frá Leysingjastöðum II aanwezig, vier van de hengst Mjölnir frá Skoti en van de hengst Stelkur frá Holtsmúla maar liefst vijf. Daarnaast was er nog een viertal hengsten waarvan telkens twee veulens werden voorgesteld. Bij de vandaag getoonde veulens viel op dat er erg veel veulens waren die van nature veel tölt lieten zien; het aantal veulens dat hoofdzakelijk draafde was hierbij opvallend in de minderheid. Bij de merries die aan de hand werden beoordeeld voor stamboekopname ging de eerste plaats naar de vierjarige List frá Nýttland, gefokt door de combinatie Heerema- Donderwinkel- Smeeing. List is een dochter van de bekende WK fokkerij merrie Spá frá Nýttland en de hengst Divar från Lindnäs, die in 2017 een seizoen in Nederland heeft gedekt. List behaalde een eindscore van 7,87 (exterieur 7,9 – type/interieur 8,0 – gangen 7,8).

Bij de merrieveulens eindigden drie veulens met een exact gelijke score (7,92) op de 3e plaats, alle drie de veulens waren bovendien ook nog zwart; Spá frá Álftakoti met als V: Börkur frá Enni en Válentina frá Álftakoti, V: Stelkur frá Holtsmúla I, beide gefokt door Bert en Thomas Hoogenboom en ook beide met dezelfde onderverdeling (exterieur 7,9 – type/interieur 8,0 – gangen 7,9). Ook Fenja frá Breiðablik, gefokt door Dester van Nunen, eveneens uit de hengst Stelkur frá Holtsmúla kwam uit op deze score, maar met net even een andere verdeling (exterieur 7,8 – type/interieur 7,9 – gangen 8,0).

Met een score van 8,03 eindigde het eveneens zwarte merrieveulen Ísafold frá Nýttland, V: Styrkur frá Leysingjastöðum II en een dochter van eerdergenoemde Líst frá Nýttland op een tweede plaats bij de merrieveulens. Ook Ísafold is gefokt door en in eigendom van de combinatie Heerema- Donderwinkel- Smeeing en behaalde  de volgende onderverdeling: exterieur 8,1 – type/interieur 8,0 – gangen 8,0.

Bij de merrieveulens eindigde vandaag met de hoogste score en daarmee op de eerste plaats de aansprekende valkmerrie Rás van Lakenstein, gefokt door Serina Geurtsen uit de zeer bekende hengst Kveikur frá Stangarlæk 1, die vorig jaar én ook dit jaar door Hengstenhouderij Van Nunen via KI in NL ter beschikking werd gesteld, en de merrie Drifa frá Þúfu. Rás behaalde een mooie eindscore van 8,05 ((exterieur 8,0 – type/interieur 8,0 – gangen 8,1). Het jurycommentaar luidde: langgelijnde merrie met sterke bovenlijn, veel looplust en expressie. Toonde veel souplesse in alle gangen, bij hoge ruime bewegingen en een gemiddeld tempobereik.

Bij de hengstveulens was er een 3e plaats voor de elegante, bruine Atlas van Arkenheem, gefokt door Saskia Hagen. Atlas is een zoon van de bekende sporthengst en hoog gekeurde Hraunar frá Hrosshaga, die eveneens in 2021 ter beschikking werd gesteld via Hengstenhouderij Van Nunen. Atlas behaalde een score van 7,98 (exterieur 8,1 – type/interieur 8,0 – gangen 7,9).

Met een score van 8,02 eindigde ook hier een zoon van de hengst Styrkur frá Leysingjastöðum II, op de 2e plek. De pittige, zwarte Viktor frá Stóra Haga, gefokt door Noa van de Langenberg, behaalde daarbij de onderverdeling: exterieur 7,9 – type/interieur 8,0 – gangen 8,1.

En bij de hengstveulens kwam de aansprekende wildkleur zwarte Grísi van IJslanderij De Sijphoeve uit op een prachtige eerste plaats met een eindscore van 8,07. Grísi is gefokt door Ineke de Groot uit de hengst Arion frá Rosagrund en de merrie  - die vandaag overigens ook voor stamboekopname werd beoordeeld - Gáfa van IJslanderij De Sijphoeve. Als enige veulen heeft hij deze keuring een score van 8,20 voor de verrichtingen gekregen: exterieur 7,9 – type/interieur 8,0 – gangen 8,2 en als jurycommentaar: langbenig hengstveulen met meewerkend karakter. Toonde tölt en draf met goede takt, veel souplesse en hoog tempobereik.

De familie Hoogenboom had voor alle categoriewinnaars een prachtig bakstuk met frontriem met glimmers ter beschikking gesteld en daarbij ook nog telkens een stijlvolle glazen trofee, die helaas nog ergens in de gewelven der bezorgservice waren blijven steken, maar desalniettemin in geplastificeerde vorm toch een beetje erbij waren en worden nagezonden.

De eerste V&M keuring bij stal Álftakoti is een feit, een mooie nieuwe locatie die hopelijk ook voor komende jaren gaat fungeren als vaste plek voor een van de regionale veulen- en merriekeuringen.

De lekkere foodtruck deed goede zaken en werd door een ieder zeer gewaardeerd en het NSIJP is de familie Hoogenboom zeer erkentelijk voor de gastvrijheid en de vlekkeloze organisatie met hulp van een heel aantal lieve vrijwilligers.

Op naar het Fokkerij Event op 23 oktober a.s. waar we alle in de fokkerij geïnteresseerde leden en fokkers uiteraard weer graag zien.

 

Op de foto: Grisi van IJslanderij de Sijphoeve, gefokt door Ineke de Groot, V: Arion frá Rosagrund x M: Gáfa van IJslanderij De Sijphoeve, eindscore 8,07, foto: Robin Riphagen.