Kort verslag Jonge Hengstenkeuring 2023

01-05-2023
Kort verslag Jonge Hengstenkeuring 2023

Met prachtig weer werd in de mooie binnenbak van het complex van stal Álftakoti in Hazerswoude-dorp een vijftiental jonge hengsten, 6 drie-jarige en 9 vier-jarige, beoordeeld door juryleden Þorvaldur Kristjánsson en Elisabeth Trost (beiden uit IJsland afkomstig) en Bram van Steen. In Worldfengur zijn de exterieur uitslagen te vinden, maar wat hierbij niet vermeld staat, is de beoordeling van de verrichtingen. Dus de volgorde van de paarden wordt niet uitsluitend gebaseerd op de exterieurscore, maar wordt gekoppeld aan de verrichtingsscore Bovengemiddeld, Gemiddeld of Ondergemiddeld.

Bij de driejarigen behaalde een tweetal hengsten niet de voor goedkeuring benodigde score voor het exterieur van 7,75 en zij komen daarmee niet voor goedkeuring in aanmerking; voor een van deze hengsten, Konungur frá Skoti, gefokt door stal frá Skoti was dat extra zuur, daar deze hengst wél een bovengemiddelde beoordeling van de verrichtingen behaalde. Op de derde plaats bij de driejarige hengsten eindigde de grote, 1,46 m, elegant gebouwde isabel Auður frá Lækjamóti, gefokt op IJsland uit de hengst Marel frá Aralind, met een exterieurscore van 8,19 en een gemiddelde beoordeling van de gangen. Auður is in eigendom van Sarah Pesie en werd voorgesteld door Pim van der Sloot en Anton van Kamp. Op de tweede plaats eindigde de gitzwarte, eveneens 1,46 m grote, Konráð frá Lálendi, gefokt door stal frá Lálendi uit de hengst Styrkur frá Eystri-Hol, die qua exterieur met een 7,76 iets minder uit de verf kwam, maar vooral indruk wist te maken met zijn bovengemiddelde verrichtingen. Konráð is in eigendom van en werd voorgesteld door Bas en Bianca Cornielje-Tak. Op de eerste plaats in de rubriek 3 jarige hengsten eindigde de - eveneens door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers van stal Lálendi gefokte - donkerbruine Kasmír frá Lálendi, 1,44 m gemeten, V: Vatnar frá Lálendi, in 2020 als veulen uitgeroepen tot dagkampioen op het Fokkerij Event. Kasmír, in eigendom van Silke Kosse en Tom Buijtelaar en ook door hen beiden voorgesteld, paarde bovengemiddelde verrichtingen aan een exterieur dat werd beoordeeld met een 8,20, waarbij de 9 voor hoeven in het bijzonder opviel.


In de rubriek 4-jarige hengsten behaalden drie hengsten niet de norm voor goedkeuring, één vanwege een ondergemiddelde beoordeling van de gangen en twee vanwege een exterieurscore die uitkwam onder de voor goedkeuring benodigde 7,75.

De grootste hengst van deze keuring was overigens de 4-jarige, langbenige voshengst Arður frá Álftakoti, die uitkwam op een slordige 1,53 m. Árður gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen uit de hengst Skaginn frá Skipashaga, behaalde naast een Gemiddeld voor de Verrichtingen ook nog een hele behoorlijke 8,23 voor het exterieur (was in 2022 nog 8,16) met dit keer onder andere een mooie 9,0 voor manen en staart.

In deze rubriek eindigde op de derde plaats de hengst met de hoogste exterieurscore van deze keuring 8,25, Gideon frá Lálendi, 1,45 m, in eigendom van Marleen Merkens en gefokt door stal Lálendi eveneens uit de hengst Vatnar frá Lálendi, de zwarte Gideon is een volle broer van de eerdere genoemde Kasmír en werd voorgesteld door Tom Buijtelaar en Silke Kosse. Gideon wist zijn exterieurscore ten opzichte van vorig jaar (7,99) fors te verbeteren met onder andere een 9,0 voor bovenlijn en kruis, en kwam vandaag uit op een Gemiddeld voor de gangen.

Op de tweede plek eindigde de hengst Hvinur frá Flugumýri, op IJsland gefokt uit de hengst Blakkur frá Þykkvabæ en in eigendom van de heren Sonsma en Van der Sloot, die de hengst ook samen voorstelden. De eveneens gitzwarte, soepel lopende, 1,44 m gemeten Hvinur behaalde een Bovengemiddeld voor de gangen en een 7,97 voor het exterieur, hetgeen eveneens een verbetering ten opzichte van het vorig jaar (7,92) betekende.

En op de eerste plek eindigde de hengst die ook vorig jaar al indruk wist te maken, de zilverappel bruinbonte Prófessor frá Skurðbúðum 1,45 m., gefokt, in eigendom en voorgesteld door Pim van der Sloot, waarbij medevoorsteller Anton van Kamp natuurlijk niet onvermeld mag blijven. Prófessor is een zoon van de hengst Óðinn vom Habichtswald en ook hij wist zijn exterieurscore ten opzichte van vorig jaar (8,04) te verbeteren tot 8,09. Ook dit jaar kwam de jury uit op een bovengemiddelde beoordeling voor de gangen en daarmee werd Prófessor de hoogst beoordeelde hengst van deze jaargang.


In een heerlijk zonnetje werden de prijswinnende hengsten voorzien van een prachtige hooikrans gemaakt door het samenwerkingsverband Irma Haddink en Aly van der Veen, de mooie foto’s zijn van fotograaf van dienst Carmen Storck. De bruine hengst is Kasmír met zijn beide eigenaren Tom Buijtelaar en Silke Kosse en de zilverappel bruinbonte Prófessor wordt geflankeerd door zijn blije fokker Pim van der Sloot.

Een uitgebreid verslag met standfoto’s en filmpjes volgt z.s.m., de volledige uitslagen met ook het jurycommentaar op de verrichtingen is te vinden via onderstaande link.
30-04-2023: uitslag 3-jarige hengsten
30-04-2023: uitslag 4-jarige hengsten