kort verslag Fokkerij Event 2023

23-10-2023
kort verslag Fokkerij Event 2023
Op zondag 22 oktober vond op een nieuwe locatie bij stal De Nieuwe Heuvel in Lunteren alweer het dertiende NSIJP Fokkerij Event plaats. Een hele goede keuze, zo bleek, de reacties waren zonder uitzondering positief. Hierbij een ultrakort verslag. Een uitgebreider verslag met alle foto’s en toelichting volgt uiteraard zo spoedig mogelijk, maar voor nu even de highlights.

Op de laatste dag(en) toch nog een aantal afmeldingen bij de veulens en daardoor uiteindelijk geen 17 maar 13 veulens vandaag op het Event; 8 hengstveulens en 5 merrieveulens; 1e plaats bij de hengstveulens was voor de sterke Björn van ‘t Helbroek (V: Börkur frá Strandarhjáleigu) gefokt door Bert van Gils, tevens uitgeroepen tot publiekslieveling. Bij de merrieveulens was de 1e plaats voor de zeer complete Viðja frá Stóra Haga, (V: Sörli från Skáneyland), gefokt door Noa van de Langenberg. Viðja werd tevens door de jury uitgeroepen tot dagkampioen.

Hoogst beoordeelde onder het zadel gekeurde merrie was in 2023, overigens net als in 2022, Þokkadís frá Telmustöðum, V: Hnokki frá Fellskoti, gefokt door Marius MacKenzie, verkocht naar DK, met dit jaar een totaalscore van 8,22.
Hoogst beoordeelde hengst met een eindscore van 8,16 van dit jaar was Hausti van ‘t Groote Veld, V: de legendarische Jarl frá Miðkrika, 16 jaar oud, gefokt door Livien Eversen, in bezit van Maartje de Haan en Freek Buijtelaar, de ouders van vaste ruiter Tom Buijtelaar, die hem zelf op de keuring voorstelde.

De beste Nederlands gefokte paarden in de sport waren dit jaar achtereenvolgens, Bjartur frá Aquadraat, (2006) V: Ari frá Árbakka, gefokt door Arnout Bakker. Bjartur behaalde samen met eigenaresse Yoni Blom voor maar liefst twee proeven , de V1 en de T2, dit jaar de hoogste score. In de T1 was de hoogste score voor Amor frá Hinriksstöðum (2013), V: Keilir frá Miðsitju, gefokt door Henk Peterse. Amor wordt in de sport uitgebracht door eigenaar Tom Buijtelaar.
Bij de F1 was de hoogste score, net als in 2022, voor Barón frá Waldthorst (2010), V: Isar frá Keldudal, gefokt door Arthur Meerwaldt. Samen met eigenaresse Christa Rike wist Barón ook dit jaar weer een mooie score neer te zetten en die leidde zelfs tot WK deelname voor deze combinatie.
Bij de Telgangers was er een prachtig resultaat voor de inmiddels al 22 jarige Spjót frá Fitjum, gefokt door Maaike Burggrafer uit telgangcrack Hávárður frá Hávarðárkoti, Spjót is in bezit van Ingrid Nijman maar wordt op wedstrijden uitgebracht door onze eigen telgangcrack Marjolein Strikkers, die dit jaar zelfs een zevende plek op de WK wist te behalen met Spjót in de P1 en daarnaast ook zeer verdienstelijk met haar rijdt in de P2.

In 2018 zijn er in NL maar liefst 24 veulens geboren van de zeer hoog beoordeelde Zweedse hengst Divar från Lindnäs, vijf jonge vijfjarige merries werden dit jaar voorgesteld om voor publiek een beeld te scheppen wat deze hengst zoal gebracht heeft, Tom Buijtelaar gaf er commentaar bij.
Een speciale prijs was er voor Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen als beste organisator van keuringsevenementen op hun stal Álftakoti.
Tot fokker van het jaar werd voor het tweede jaar op rij uitgeroepen stal frá Lálendi, van Ingrid Weijers en Bernard van den Bogaard op basis van de door de fokkerijcommissie sedert 2022 gehanteerde puntentelling.

Tot slot was er een leuke, spannende töltwedstrijd, waarvoor alle NL gefokte paarden waren uitgenodigd die dit jaar een 6,5 of hoger hebben gescoord in T1 of T2. Na het achtereenvolgens rijden van alle onderdelen waaruit deze beide proeven bestaan, waarbij van elke combi het minste onderdeel werd weggestreept ging de felbegeerde tölthoorn in de finale dit jaar naar Marianne Timmerman met Prinsessa van ‘t Slingerbos, gefokt door Tim van den Akker.
Tot zover dit ultrakorte verslag, binnenkort het complete verhaal met alle prachtige foto’s erbij.

Deze leuke foto’s van Dagkampioen merrieveulen Viðja frá Stóra Haga, samen met Dester van Nunen en hengstveulen Björn van ‘t Helbroek, samen met de prijs voor de publiekslieveling en medevoorbrenger Ellen Meesters, zijn als altijd - gemaakt door Patty van der Kaaij. Hierop zijn ook te zien de voor alle deelnemende veulens door Venus van Asperen gemaakte tegeltjes en de Fokkerij Event mok met de nieuwe foto van dit jaar, gemaakt door Kiki Dirix.