kort verslag FIZO keuring Hazerswoude-dorp

06-06-2023
kort verslag FIZO keuring Hazerswoude-dorp
Allereerst een kort verslag van de WK selectiekeuring van afgelopen weekend, ook dit keer op de prachtige, verzorgde en tegelijk ook knusse locatie van stal Álftakoti in Hazerswoude-dorp.
Uiteindelijk zouden er - na enkele late uitschrijvingen- 23 paarden daadwerkelijk gekeurd gaan worden, ware het niet dat de ruiter die een groot aantal - overwegend Nederlands gefokte - paarden op de keuring zou gaan voorstellen, onwel werd op de ochtend van de keuring zelf en uiteindelijk zelfs met spoed geopereerd bleek te moeten worden. Dat heeft ertoe geleid dat er daadwerkelijk 20 paarden op de keuring zijn beoordeeld, waarvan in elke rubriek telkens één paard uitsluitend op exterieur werd beoordeeld. Een uitgebreid verslag volgt zo spoedig mogelijk, maar hier de eerste resultaten.
In een keuring als deze zijn er zes categoriën: 5-jarige hengsten en merries, 6-jarige hengsten en merries en 7 jaar en oudere hengsten en merries. Tijdens deze keuring was het ook mogelijk om te kwalificeren voor uitzending naar de WK voor de (Nederlandse) fokkerij. In de categorie 5-jarige paarden werd per categorie telkens slechts één paard onder het zadel voorgesteld en dit paard behaalde daarmee dan gelijk ook de hoogste score in de respectievelijke categorie. Bij de vijfjarige merries was dat Rán frá Breidablik (V: Tigull frá Kleiva x M: Fuga frá Breidablik) gefokt en (in de 2e doorgang) voorgesteld door eigenaresse Carla van Nunen. Rán, die voorafgaand aan de keuring getraind werd door Emma van der Veer, behaalde een 7,90 voor het exterieur, voor de verrichtingen 7,55 en in totaal een score van 7,67.
Bij de vijfjarige hengsten werd voorgesteld door gelegenheidsruiter Þórarinn Eymundsson, Friðrik frá Lálendi, gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers, en in eigendom van Bas en Bianca Cornielje-Tak, die hem ook getraind hebben. Fríðrik is een zoon van Vatnar frá Lálendi x M: Krás vom Forstwald en behaalde een score van 8,18 voor het exterieur met onder andere een 9,5 voor manen en staart en een 7,90 voor de verrichtingen. Met het eindresultaat van 8,00 kwalificeerde Fríðrik zich in zijn leeftijdscategorie voor de WK equipe Fokkerij.
  
Datzelfde geldt voor de hoogst beoordeelde 6- jarige merrie Aria frá Álftakoti, V: Skyr frá Skalakoti x M: Arna frá Holtsmúla I, gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen en in eigendom van de fokkers samen met Bram Vervest en Jet Pels. Aria werd getraind door Bram Vervest en aansluitend door Tom Buijtelaar en werd - anders dan oorspronkelijk het plan - aansprekend voorgesteld door Tom Buijtelaar. Aria behaalde voor het exterieur een score van 7,90 en voor de verrichtingen een mooie 8,14, samen uitkomend op een eindscore van 8,06, hetgeen zoals gezegd eveneens een WK kwalificatie oplevert.
  
In de categorie 6-jarige hengsten, waar drie hengsten onder het zadel werden getoond, ging de eerste plaats naar Arion frá Rósagrund, V: Konsert frá Hofi x M: Mánabrá frá Hverargerði, die werd gefokt, getraind én voorgesteld door zijn eigenaresse Linda Roosen. Arion behaalde een 8,05 voor het exterieur met onder andere een 9,0 voor de kwaliteit van de benen en een score van 7,52 voor de getoonde verrichtingen, daarmee uitkomend op een eindscore van 7,70. Overigens is deze score (nog net) niet voldoende voor goedkeuring als dekhengst voor het stamboek.
In de categorie zeven jaar en oudere merries werden de meeste paarden voorgesteld, waarvan er een vijftal een volledige keuring aflegde. Hoogst beoordeelde merrie in deze categorie werd Villirós van ‘t Ilperveld, 2014, gefokt door stoeterij Van ‘t Ilperveld en getraind door Jaap Groven. Villirós, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Vófa frá Ilper Skák, behaalde bij de merries de hoogste score voor het exterieur, 8,28 en bij de verrichtingen - waar zij werd gereden door Þórarinn Eymundsson - een score van 7,78, daarmee uitkomend op een eindscore van 7,95.
In de laatste categorie, die van de zeven jaar en oudere hengsten, uiteindelijk slechts twee volledig beoordeelde hengsten, met daaronder het paard dat op deze keuring de hoogste score kreeg voor het exterieur Fjársjóður frá Borg, V: Sjoður frá Kirkjubæ x M: Djásn frá Hellatuni 2, gefokt door Jóhann G. Jóhannesson en in eigendom van en getraind door Christa Rike. Voor het exterieur behaalde hij een prachtige 8,41 met onder andere een 9,0 voor hals - schouder - schoft en voor manen en staart.
In deze categorie behaalde de nestor van deze keuring Hausti van ‘t Groote Veld, 16 jaar oud inmiddels, en gefokt door Livien Eversen de hoogste score. Daarmee werd Hausti het hoogst beoordeelde paard van de hele keuring en behaalde hij tevens een WK kwalificatie. Hausti is een zoon van de bekende hengst Jarl frá Miðkrika, die zich zowel in de sport als in de fokkerij heeft bewezen, en de merrie M: Sara frá Oddhóli en werd voorgesteld door zijn trainer en vaste ruiter Tom Buijtelaar. Hausti is in eigendom van de ouders van Tom, Freek Buijtelaar en Maartje de Haan, en behaalde voor het exterieur een score van 8,11, voor de rij eigenschappen een mooie score van 8,18, wat samen uitkomt op een eindscore 8,16.
  
Zoals gezegd, een uitgebreid verslag voorzien van meer beeldmateriaal volgt zo spoedig mogelijk.
Maar gezegd moet ook hier worden dat - gezien de bijzondere omstandigheden tijdens deze keuring - het opvallend mag heten dat er door alle betrokkenen zo enorm flexibel werd gereageerd met opvallend veel wederzijdse behulpzaamheid.
De organisatoren van de keuring zijn alle betrokkenen daarvoor buitengewoon erkentelijk.
Fotomateriaal: Henk Peterse en Patty van der Kaaij