Inschrijving Futuritykeuring geopend

04-03-2024
Inschrijving Futuritykeuring geopend

Op 20 april a.s. organiseert het NSIJP dit jaar voor de tweede keer een Futuritykeuring op het terrein van stoeterij Álftakot in Hazerswoude-Dorp. 

Wat is een Futuritykeuring?
Bij een Futuritykeuring krijg je de kans om je paard voor te stellen op een keuring onder het zadel, zonder dat de cijfers openbaar worden gemaakt en worden opgenomen in Worldfengur. Bovendien word je gedurende de keuring van advies voorzien over de manier waarop je het paard zo goed mogelijk voor kan stellen. De Futuritykeuring geeft ruiters dus de kans om op een leuke en toegankelijke manier kennis te maken met het rijden van een keuring, en het geeft fokkers en eigenaren waardevolle informatie over hun paard. 

Voor wie is een Futuritykeuring?
De Futuritykeuring is in principe bedoeld voor iedereen die zijn of haar paard op een keuring voor wil stellen, maar de stap naar de “echte” keuring onder het zadel om wat voor reden dan ook (nog) te groot vindt. Zo kun je bijvoorbeeld een paard hebben waarvan je nog niet zeker bent of het klaar is voor de keuring, maar dat je al wel wilt laten wennen aan het idee. Of je hebt zelf nog weinig ervaring met het rijden van een keuring en wil je het eerst eens op een laagdrempeliger manier proberen. Maar let op: je rijdt wel een volledige keuring en aangezien dat best een zware proef is, zal je paard wel in goede conditie moeten zijn om mee te kunnen doen. Bovendien moet je paard ten minste 5 jaar oud zijn.

Hoe verloopt de Futuritykeuring?
De dag begint, net als bij de echte keuring, met opnemen van de maten van het paard. Vervolgens wordt het exterieur beoordeeld, waarbij je tips zal krijgen over het zo goed mogelijk opstellen van je paard. Ook zullen de exterieur punten van elke deelnemer kort worden toegelicht. Daarna volgen de verrichtingen. Daarbij rijd je tien zijdes zoals op een echte keuring, die door een echte jury worden voorzien van commentaar. Na afloop krijg je het juryformulier met een overzicht van de beoordeling. Om praktische redenen zal de Futuritykeuring op één dag georganiseerd worden. Daarom is er geen ruimte voor het rijden van een - bij een echte keuring gebruikelijke - herkansing. 

Aangezien de keuring op één dag georganiseerd wordt, en we voldoende tijd per deelnemer willen hebben om de beoordeling door te spreken, zal er een beperkt aantal plekken  (10-12 ) beschikbaar zijn. 

Deelname aan de Futuritykeuring kost € 50, - + € 30,- voor de (verplichte) huur van de box.

Met ingang van heden is het mogelijk om via deze link paarden (en ruiters) aan te melden voor deelname.