Harmonieus het wedstrijdseizoen in: Wijziging in de juryrichtlijnen

11-04-2024

Harmonieus het wedstrijdseizoen in

Wijziging in de juryrichtlijnen

Aanstaande zaterdag is de eerste Nederlandse wedstrijd van het nieuwe seizoen; een World Ranking wedstrijd in Exloo. Een nieuw seizoen betekent ook aanpassingen in de juryrichtlijnen!

De belangrijkste aanpassing is dat er vanuit de FEIF steeds meer nadruk wordt gelegd op het welzijn van onze paarden en daarmee ook op de harmonie van het rijden. Wie de nieuwe Guidelines (https://www.feiffengur.com/documents/2024_sj_guidelines_EN_FINAL.pdf) al eens heeft bekeken heeft het volgende kunnen zien: Bij fouten in het rijden of bij duidelijke problemen in de connectie tussen ruiter en paard, kan de jury de firewall 6 (of de firewall 2 bij zeer grof rijden of zware problemen in de connectie) hanteren.

Voor een punt boven de 7.5 moet de connectie zeer goed zijn, moet er zeer goed gereden worden en moet er sprake zijn van een duidelijke harmonie tussen ruiter en paard. Deze firewall is dus een half punt naar beneden bijgesteld!

Waar denken we aan bij problemen in de connectie en het rijden?

  • Het paard heeft vaker een open mond
  • Het paard zwiept met de staart of vertoont andere tekenen van protest
  • De ruiter zet de handen vast
  • De ruiter stoort het paard, bv. door een onevenwichtige zit of een verkeerde houding van de handen
  • Grovere hulpen. Denk hierbij niet alleen aan zagen, rukken en plukken, maar ook aan voortdurend schoppen of klapperen met de kuiten

Heb je vragen over de juryrichtlijnen, mail dan naar:  vraagaanjurykader@nsijp.nl

Op een wedstrijd kan je ook altijd iets aan een jurylid vragen, maar vraag wel even of het schikt (er moet soms al veel in een pauze). Als de vraag over je eigen protocol gaat: neem dat dan mee als je je vraag stelt.

We wensen iedereen een sportief wedstrijdseizoen met vooral ook veel plezier toe!

Het Sportjurykader