Fokkerij activiteiten komende periode

11-01-2024

Onderstaand een overzicht van de fokkerij activiteiten van de komende periode!

Nieuw: (Jonge) merriekeuring

Foto: Patty van der Kaaij

Tot nu toe was er (en blijft ook) tijdens de merrie- en veulenkeuringen in september de mogelijkheid om een merrie (met of zonder veulen) aan de hand te laten beoordelen door de jury. Een dergelijke beoordeling leidt – behalve tot inzicht – tot opname in het Stamboek voor de merrie. De primaire registratie van niet beoordeelde paarden vindt plaats in het Basisboek. Omdat het voor fokkers heel interessant én nuttig kan zijn om direct voorafgaand aan het dekseizoen wat meer informatie te hebben aangaande de merrie(s) waarmee het voornemen bestaat om te gaan fokken, heeft de Fokkerijcommissie besloten om dit jaar ook in maart – voorlopig op twee plekken in het land – een (jonge) merriekeuring aan te bieden. De opzet is geheel vergelijkbaar aan die van de keuringen in september, evenals de gehanteerde – lineaire – beoordelingsschaal. Merries mogen beslagen of onbeslagen worden voorgesteld.

De eerste keuring vindt plaats op 16 maart a.s. in Zwiggelte op stal Móskógar en de dag erna op 17 maart a.s. is er een soortgelijke keuring in bij Manege de Duikse Hoef in Kaatsheuvel.

Aanmelden kan hier en de kosten voor een dergelijke keuring bedragen € 45,50.   

Merries kunnen worden aangemeld vanaf het jaar dat ze drie worden, dus geboren zijn in 2021 of eerder.

Uiteraard kan er op één dag door de jury onder leiding van Tom Buijtelaar maar een beperkt aantal merries worden beoordeeld, dus té lang wachten met aanmelden kan ertoe leiden dat er geen plek meer beschikbaar is.

 

Traject Þorður Þorgeirsson

In 2024 zal er opnieuw een keuringstraject georganiseerd worden met de IJslandse topruiter Þórður Þorgeirsson. Þórður is een levende legende. Zo heeft hij meerdere Landsmót-kampioenen en WK-fokkerij winnaars voorgesteld, en heeft hij menig record op de keuringsbaan gebroken. We zijn dan ook enorm blij dat hij komend jaar opnieuw paarden in Nederland wil komen voorstellen.

Het keuringstraject zal wederom plaatsvinden bij de familie Hoogenboom in Hazerswoude-Dorp. Het begint met twee intakes, op de zondagen 3 maart en 5 mei. Tijdens deze intakes willen we fokkers en eigenaren de ruimte bieden om hun paard door Þórður te laten proberen, zodat ze een inschatting kunnen maken of een keuring tot de mogelijkheden behoort. Na de tweede intake kiest Þórður de paarden die hij tijdens de keuring op 15 en 16 juni in Hazerswoude voor wil stellen.

Dus zou je graag willen weten of je paard volgend jaar een keuring zou kunnen lopen, of wil je meer  informatie over het traject? Neem dan contact op via: keuringstraject@nsijp.nl

 

Workshop door Þorvaldur Kristiansson

Net als in 2023 zal voormalig IJslands fokkerijleider en fokkerij jurylid Þorvaldur Kristiansson een middag-avond workshop verzorgen in Hazerswoude op 19 april a.s. . Dit keer zal het programma zich vooral richten op het bespreken van (en ook zelf oefenen met) het opstellen en beoordelen van het exterieur van ter plaatse aanwezige paarden.

Futuritykeuring
De dag erna, op 20 april, wordt – evenals vorig jaar - een Futuritykeuring onder het zadel gehouden, waar de mogelijkheid bestaat om mee te maken wat het zoal inhoudt om (zelf) een keuring te rijden en ook om een indruk te krijgen of een paard al dan niet (op termijn) keuringsmateriaal zou kunnen (gaan) zijn. De beoordeling – met toelichting – vindt plaats op de wijze van een ‘gewone’ keuring on het zadel, en ook door echte FEIF geaccrediteerde juryleden, maar zonder dat deze beoordeling formeel wordt geregistreerd.

Jonge hengstenkeuring
Weer een dag later, op zondag 21 april a.s., vindt dan – eveneens in Hazerswoude-dorp – de jaarlijkse NSIJP jonge hengstenkeuring plaats.

Nadere info over en de mogelijkheid tot opgave voor al deze activiteiten volgt binnenkort, maar deze data kunnen alvast met stip in de agenda worden genoteerd.