FIZO opleiding

02-02-2024
FIZO opleiding

FIZO Opleiding

Op verzoek van fokkers en ruiters zijn we gestart met het ontwikkelen van een opleiding tot FIZO ruiter. Bedoelt voor ruiters die interesse hebben in het trainen richting een FIZO en eventueel zelf voorbrengen tijdens een FIZO, maar ook voor ruiters die nu al paarden trainen en voorbrengen bij FIZO. Maar we willen deze opleiding ook open stellen voor ruiters die deze technieken willen gebruiken om bijvoorbeeld op wedstrijden op een hoger niveau te komen.

Het doel van de opleiding is alle ruiters op eigen niveau te verbeteren. Bij voldoende deelnemers starten we begin april met een toelatingsexamen. De opleiding zal een jaar duren en het eindexamen is de FIZO Futurity in het voorjaar van 2025. Elke maand zullen er 1 of 2 opleidingsdagen zijn. Daartussen wordt verwacht dat je je paard traint en voor elke opleidingsdag wordt van je verwacht dat je deze dag voorbereid en vragen opstelt voor de instructeur van die dag.

We hebben de crème de la crème van de internationale keuringsruiters-, juryleden en instructeurs bereid gevonden deze opleiding te geven:

Marlise Grimm
Marlise is internationaal fokkerij- en sportjurylid en gaat het toelatingsexamen van de paarden en ruiters beoordelen samen met Els van der Tas.

Els van der Tas
Els heeft deze opleiding mede opgezet, is VIT Instructeur/Trainer A en is zelf zeer actief geweest als keuringsruiter. Els gaat samen met de fokkerijjuryleden en mede met het advies van de instructeurs bepalen of het eindexamen behaald is. Zoals eerder gezegd wordt gekeken naar individuele ontwikkeling.

Þórður Þorgeirsson
Þórður is een levende legende op de keuringsbaan. Hij stelt al tientallen jaren paarden voor op keuringen en heeft meerdere paarden met 10 voor tölt of telgang voorgesteld en een aantal van de hoogst gekeurde paarden ter wereld zijn door hem voorgesteld. We hebben Þórður bereid gevonden op 4 mei een dag les te geven en de paarden te beoordelen en hij zal het voorjaar 2025 de voortgang van de paarden beoordelen en nog een dag lesgeven.

Þórvaldur Kristjánsson
Þorvaldur is voormalig IJslands fokkerijleider en fokkerij jurylid en 19 april komt hij in Hazerswoude een lezing geven over het voorstellen van paarden op een FIZO keuring. Daarnaast zal hij een dagdeel speciaal voor onze cursisten verzorgen over hoe de FIZO keuring in elkaar zit en wat de meest recente ontwikkelingen zijn bij de keuringen.

Mette Manseth
Mette is een van de 7 Icelandic Master Trainers en is zeer succesvol trainer, wedstrijdruiter en keuringsruiter en hoofd instructeur op Holar. Mette komt 2 dagen les geven.

Eric Winkler
Eric is een actief keuringsruiter in Duitsland. Hij heeft al 2 keer een keuringsopleiding in Duitsland gegeven, is trainings-, wedstrijd- en keuringsruiter en daarnaast ook hoefsmid. We hebben hem bereid gevonden onze cursisten te begeleiden tijdens 5 opleidingsdagen verspreid over het opleidingstraject.

Árni Björn Pálsson
Árni is de afgelopen jaren hoogst succesvol geweest op de keuringsbaan. Zo heeft hij meerdere Landsmót-kampioenen en WK-fokkerij winnaars voorgesteld, en verschillende paarden met 10 voor tölt of telgang gepresenteerd. Hij is in 2023 voor de zesde keer uitgeroepen tot keuringsruiter van het jaar en in 2023 heeft hij 56 paarden voorgesteld met een gemiddelde van 8,19 en het hoogste cijfer was een 8,79! Árni komt 2 dagen lesgeven.


Data
Nog niet alle data zijn bekend, maar als je mee wil doen, hou deze data dan vast vrij in je agenda:

  • 15 april: toelatingsexamen
  • 19 april: workshop exterieur door Þorvaldur in de ochtend bij Stoeterij Álftakot en in de middag de algemene workshop georganiseerd door de Fokkerijcommissie.
  • 20 april: Futuritykeuring bij Stoeterij Álftakot, niet verplicht, maar wel zeer nuttig om aanwezig te zijn.
  • 4 mei: eendaagse opleiding met Þórður
  • 14 en 15 september: 2-daagse opleiding met Mette Manseth
  • November: 2-daagse opleiding met Árni Björn
  • Doordeweekse dag in juli, oktober en december. En een dag in het weekend in januari en eind maart: opleidingsdag met Eric Winkler
  • Eind februari/begin maart: eendaagse opleiding met Þórður
  • april 2025 Eindexamen Futurity keuring bij Stoeterij Álftakot

De opleidingen worden gegeven bij Stoeterij Álftakot in Hazerswoude-Dorp, Stoeterij de Breidablik in Oirschot en Stoeterij Fitjar in Noord-Sleen.

Als je interesse hebt neem dan contact op via mail educatie@nsijp.nl. Er kunnen minimaal 8 deelnemers en maximaal 10 deelnemers zijn. De kosten voor deze opleiding zijn 1750 euro per deelnemer (exclusief kosten stalling, overnachting en deelname futurity). De kosten zijn laag gehouden door sponsering van het bestuur van het NSIJP voor het opzetten van deze opleiding.

Er zijn toelatingseisen voor paard en ruiter, je paard moet minimaal 5 jaar zijn in 2024 en Fit To Compete. Je paard hoeft natuurlijk niet klaar te zijn voor een keuring, maar wel de mogelijkheden hebben om in een jaar getraind te kunnen worden voor de futurity keuring. Ook de ruiter moet bijvoorbeeld minimaal de aanzet naar (ren)telgang, (ren)galop kunnen laten zien en alle gangen in meerdere tempo’s kunnen tonen. Je mag meedoen met een vierganger, maar dan moet bij het eindexamen de tölt hoog kunnen scoren. Neem even contact op als je alle toelatingseisen wil weten. Indien je slaagt ontvang je een certificaat van het NSIJP voor deze opleiding.

Geef je op voor 23 februari.

We zien jullie inschrijvingen graag tegemoet!

Namens de Fokkerij- en Educatiecommissie van het NSIJP

 

Foto's: Henk Peterse