Begrazingsgebied De Groesplaat

27-11-2018
Begrazingsgebied De Groesplaat

Na 19 begrazingsjaren komt er jammer genoeg een eind aan de merriebegrazing op de Groesplaat. Vele merries hebben hier heerlijk de eerste jaren van hun leven kunnen opgroeien en mogen ravotten. Een prachtig stuk land, waar de paarden in konden zwemmen en een stuk bos om in te schuilen. Helaas kampten we de laatste jaren met een probleem, de klissenbollen van de plant De Grote Klis. Het gebied geeft ruimte bij overstromingen van de Maas. Het gebied fungeert hierdoor 1 a 2 keer per jaar dus als overlaat bij hoog water. Hierdoor wordt het gebied iedere keer gevoed met nieuwe voedingstoffen. Goed voor de jonge paarden natuurlijk, maar helaas profiteren meer organismen hiervan. De Grote Klis breidt zich steeds verder uit en blijft ook langer in het gebied bloeien doordat de vorst steeds langer op zich laat wachten. Bij vorst vriest het kapot en valt het ook vanzelf uit de manen en staarten van de paarden. Ergens zal vast een manier zijn om het uit te roeien, maar doordat het gebied als overlaat fungeert is dit helaas niet te realiseren. Het blijft terugkomen en in steeds grotere aantallen.

Buiten dat het een vreselijk gezicht is om naar de paarden te kijken met die kapsels, veroorzaakte het ook flinke oogontstekingen met het gevaar op onherstelbaar letsel. Dit jaar (2018) zijn er 4 paarden met zulke oogontstekingen uit het gebied opgehaald. De grote klis neemt toe en daarmee ook het aantal oogontstekingen.

Als werkgroep vinden wij dit niet meer verantwoord. Daarom zal de Groesplaat per volgend voorjaar (2019) worden gesloten.

Alle eigenaren van de huidige kudde en van de geplande inscharingen voor 2019 zijn inmiddels op de hoogte. Wij begrijpen dat het vervelend is voor deze mensen die hun paard nog een jaar in de begrazing zouden hebben of in zouden scharen. Hopelijk is er, door deze beslissing nu al te nemen, nog voldoende tijd voor u om een andere plek voor uw merrie te vinden.