Het IJslandse paard is veelzijdig en biedt veel mogelijkheden. Tijdens de ontwikkeling tot rijpaard is er niet alleen aandacht nodig voor de gangen. Fysieke kenmerken, karakter en sociale ontwikkeling verdienen ook aandacht. Maar ook zaken als fitness van de ruiter, weidebeheer en internationale ontwikkelingen op fokkerijgebied zijn van belang. Al deze aspecten komen aan bod tijdens een indrukwekkend aantal zeer gevarieerde workshops en lezingen in de foyer en de Eganozaal. 

11.15 uur: Lezing - Welzijn onder werktijd  (foyer)

11.15 uur: Demo - anatomie paardenbeen: voorbeen (Egano)

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er zich afspeelt ín je paard tijdens de uren die je samen doorbrengt in de bak, de baan of het bos? Laat je dan meenemen op een anatomische ontdekkingsreis door het onderbeen van het paard, waar onze gastspreker je wegwijs zal maken in de complexe structuren aan de hand van de ontleding van een ècht paarden onderbeen.

12.15 uur: Lezing - 60 jaar kleuren en kleurvererving (foyer)

De IJslander brengt met zijn veelvoud aan kleuren al 60 jaar kleur in het Nederlandse paardenlandschap. Altijd al willen weten hoe de kleur van uw paard in elkaar zit? Benieuwd naar alle mogelijkheden? Tijdens deze lezing van Kim Middel (betrokken bij 'Worldfengur‘, de internationale database met gegevens van duizenden IJslandse paarden) kunt u kennismaken met de basisbeginselen van kleuren en kleurvererving. Van vos tot koffievos, van valk tot zilverappel, van veranderlijk tot onveranderlijk schimmel: ze komen allemaal langs, met de ontwikkelingen die zich in 60 jaar tijd in de Nederlandse IJslanderpopulatie hebben voorgedaan. Wilt u weten hoe de kleur van uw paard in elkaar zit? Aan het eind van de lezing is er de mogelijkheid Kim de kleur van uw paard te laten verklaren aan de hand van zijn of haar afstamming!

12.15 uur: Lezing - wat je kunt leren van lessen (Egano)

Wat maakt paardrijden anders dan fietsen? Beide verleer je niet, maar in paardrijden kun je wel steeds handiger worden. Hoe handiger je wordt met paardrijden, hoe beter en gemakkelijker de communicatie verloopt tussen jou en je paard. In deze lezing, verzorgd door de VIT (Vereniging van Instructeurs en Trainers voor IJslandse paarden), gaan ze dieper in op de vraag “wat kun je leren van lessen?”. Ook mag je hier al je vragen stellen aan ervaren VIT-instructeurs.

13.10 uur: Demo - Anatomie paardenbeen: achterbeen (Egano) 

13.20 uur: Lezing Flexchair (foyer)

Om optimaal te kunnen presteren met ons paard moeten we als ruiter ervoor zorgen dat het ‘management’ helemaal in orde is. Een belangrijk onderdeel van dit management zijn we, als ruiters, zelf. De impact die we tijdens rijden hebben op een paardenlijf is groot. Dit kan positief zijn, waardoor we gangen kunnen ontwikkelen en stimuleren, maar soms ook negatief waardoor we het paard tegen werken en belemmeren in zijn beweging. Met haar basis in fysiotherapie en haar passie voor het paardrijden, probeert Saskia door middel van o.a. flexchair training de invloed van houding en zit inzichtelijk te maken. Zij gaat samen met de ruiter op zoek naar verbeterpunten. Saskia past haar consult aan naar het niveau van de ruiter en houdt rekening met de mogelijkheden van de combinatie ruiter & paard. Door technisch te kijken en een houdings- en bewegingsanalyse te maken kan Saskia advies geven waarbij plezier, verbeteren en presteren samen gaan. Saskia zal op de jubileum dag een informatie lezing geven die voor iedereen toegankelijk is! Vervolgens zal zij 4 individuele sessies geven op de flexchair. Deelname aan 3 van deze sessies zal worden verloot tijdens de lezing. Waag ook een gokje en gooi tijdens de lezing uw naam in de loot-pot! Nu al uw geluk beproeven? Theicehorseblog verloot, in samenwerking met het jubileum, de 4e flexchair sessie op haar facebookpagina, https://www.facebook.com/theicehorseblog/!

Flexchairsessies om 14.20 uur, 14.50 uur, 15.20 uur en 15.50 uur in zaal Egano.

14.30 uur: Lezing - weidebeheer (foyer)

15.45 uur: Lezing - sportfysiologie (foyer)

17.30 uur: Lezing - combining breeding and sports (engelstalig) (foyer)

18.30 uur: Lezing - new weighing proportions for breeding assessment (engelstalig) (foyer)

Internationaal fokkerij jurylid, voorzitter van de WK jury én fokkerijleider van IJsland Þorvaldur Kristjánsson is naast het jureren van paarden dagelijks op hoog niveau bezig met de ontwikkeling en de fokdoelen van het IJslandse paard.

Þorvaldur zal in de Foyer om 18:30 op het 60 jarig jubileum een lezing geven over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van keuringen, waarin hij ons meeneemt in de verhoudingen van score waarderingen op een keuring. Deze lezing wordt gehouden in het Engels, maar is absoluut de moeite waard!