Tijdens de jubileumviering is er ruimschoots de gelegenheid om kennis te maken met allerlei bedrijven die zaken voor en rond het IJslands paard verkopen, van ruitersportartikelen tot kunst. 

 

 1. Atorka, webshop voor ruitersport - in het bijzonder met IJslandse paarden - zadelmaker en zadelpasser (meer info: (https://www.atorka.nl). Atorka is al jaren aanwezig bij veel evenementen van het NSIJP en helpt IJslanderliefhebbers bereidwillig bij een passende uitrusting voor ruiter en paard. Als vereniging kunnen wij altijd een beroep doen op Atorka bij specifieke wensen, zodat we in gezamenlijk overleg dat kunnen aanschaffen wat nodig is. 

 

2. We besteden in ons show-programma aandacht aan de veelzijdigheid van het IJslands paard, maar ook onder de IJslander-liefhebbers is er geen gebrek aan talent. Creativiteit lijkt hierin een grote rol te spelen, met de liefde voor ons ras als basis. Om dit met onze bezoekers te delen hebben wij op de jubileum-dag een heus kunstplein georganiseerd, waar creatievelingen hun kunst zullen tentoonstellen. Onze eerste standhouder die aanwezig zal zijn op dit plein is ‘Eldur Ceramics’ van Saskia Linssen. Nadat zij met haar paard Lettfeti een ongeluk kreeg vormde keramiek voor haar een vorm van therapie, waar zij met veel plezier haar tijd in steekt. Naast haar werk als boswachter is tijd doorbrengen met Lettfeti haar grote hobby. Haar keramiek verbeeldt zo mooi de spirit van het IJslands paard, in 2018 heeft zij de Jan Pelsprijs (prijs voor vrijwilliger van het jaar) gemaakt! Nieuwsgierig? https://www.facebook.com/eldurceramics/ !

3. Huisatelier Fra Gervi, standhouder op het WK 2017 in Oirschot en genereuze sponsor in de WK loterij van dit jaar, begon in 2011 aan de keukentafel met het maken van papier-maché schalen. Al snel werd dit aanbod uitgebreid met (hergebruikte) houten artikelen, handgesneden stickers, kussenhoesjes, tassen en ander textiel dat met de hand wordt bedrukt. Inmiddels zijn de stickers vervangen voor gebruiks-aardewerk, wat het hoofdproduct van Fra Gervi zal worden. Dit aardewerk maakt zij sinds 2018, en bestaat onder andere uit bekers, borden, vazen en schalen. Wie wil er nou niet drinken uit zo’n prachtige beker! Alvast rondneuzen? Neem een kijkje op https://www.facebook.com/huisatelier.fragervi!

4. Mist u uw paard ook zo als u thuis op de bank zit en hij/zij buiten in de wei staat? Wordt uw partner nog niet stapelgek van alle paarden attributen in huis? Grijp dan uw kans op de jubileum dag, waar HARTniek’s ART in 45 minuten uw huisdier schildert op geïmpregneerd hout of canvas. Dit portret schildert zij op basis van een foto van uw huisdier op uw telefoon en het kunstwerk mag dezelfde dag nog opgehaald en mee naar huis genomen worden. Door de goede kwaliteit olieverf die wordt gebruikt kan uw paneel of doek ook buiten worden opgehangen. Een portret van uw dier schildert HARTniek’s ART speciaal voor de NSIJP jubileumdag al vanaf € 15,- ! 🎨

6. Breidawol, een webshop met IJslandse wol uniek in zijn soort, komt naar het jubileum van het NSIJP. Door zijn samenstelling van zowel korte als lange wol haren heeft IJslandse wol een bijzondere eigenschap. IJslandse wol heeft door de korte wol een uitstekende zachte, isolerende functie maar is door de lange haren ook heel sterk en goed water- en vuil afstotend. Deze eigenschappen maken hem handig en geliefd bij veel van onze NSIJP-leden. In de stand van Breidawol zijn enkele producten te zien, met name de nieuwe kleuren plotu. Daarnaast hebben zij ook een aantal wol pakketten bij zich met patronen voor een trui, sjaal of kussen. Ook voor vragen over breiwerk en/of wol kun je bij Breidawol terecht! Een aantal ervaren breisters is deze dag aanwezig om adviezen en tips te geven.
Tot slot kun je er leuke IJslandse mutsjes kopen, waarvan de opbrengst gaat naar de weidevogelbescherming!