De Amaliahal van het KNHScentrum is op de jubileumdag showhal. Hier vindt  een spectaculair programma plaats met verschillende shows en clincis. Daarnaast zijn er in de Willem Alxanderhal nog clinics. Hieronder het volledige overzicht van shows en clinics!!

11.00 uur: Dagintro (Amaliahal)

11.15 uur: Demo menteam (Amaliahal)

11.45 uur: Vrijheidsdressuur (Amaliahal)

Dat IJslanders naast nuchter, vurig en gewoon ontzettend leuk ook nog heel veelzijdig zijn komt Maaike van der Linden met haar 22 jarige IJslander ruin Ollie laten zien op de jubileum dag! Ollie en Maaike zijn al bijna 7 jaar een team en doen alles samen vanuit vertrouwen. Maaike rijd al haar hele leven paard nadat zij haar eerste pony kreeg toen ze 6 maanden oud was. In haar show zal ze haar acrobatische kunsten aan ons laten zien in stap, draf én galop en ook vrijheidsdressuur zal aan bod komen. Dit wil je echt niet missen! Alvast in de sfeer komen? Neem alvast een kijkje op Maaike’s instagram! 

12.00 uur: Hengstenshow (Amaliahal)

12.05 uur: Clinic - welzijn onder werktijd in de praktijk (Willem Alxexanderhal)

12.40 uur: Welkomstwoord (Amaliahal)

12.55 uur: 25 jaar fokproducten (Amaliahal)

13.10 uur: Tölt rijden met losse teugel (Amaliahal)

13.30 uur: Clinic - Het jonge paard (Amaliahal)

Een goed begin is het halve werk; dat is zeker waar als we het over het inrijden van een paard hebben. Dit geldt voor zowel het recreatie paard, als het sportpaard. Bij het inrijden van het paard wordt de basis gelegd voor een fijn rijpaard, alles wat ze hier correct leren zullen ze nooit vergeten.Voor een trainer is inrijden dan ook geen standaard werk, mede door alle verschillende karakters vraagt elk paard om zijn eigen aanpak. Alhoewel de details van het inrijden nooit samengevat kunnen worden in 1 clinic, zal Marieke Weber in haar clinic ons wegwijs proberen te maken in de grote lijnen van het inrijden van het jonge, IJslandse paard. Het beloofd een informatieve clinic te worden!  

14.00 uur: Pas de Deux (Amaliahal)

🎻 Ook benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen het rijden van IJslanders en van dressuur? Benieuwd of een doorgewinterde IJslanderruiter zich redt op een dressuurpaard? En hoe een dressuurruiter het IJslands vuur bedwingt? Kom dan kijken naar Michelle en Mexi met Nádra de IJslander en Happy Feet de KWPN’er. Zij zullen samen een prachtige pas de deux rijden, waarin nogmaals de veelzijdigheid van het IJslands ras geshowd zal worden! 🎼 

14.10 uur: Clinic - Lessen op niveau (Amaliahal)

Een interessante, uitgebreide demonstratie van verschillende VIT trainers. De naam van deze demonstratie is geen toeval, VIT-trainer wordt je niet zomaar. Hier volg je een uitgebreide training voor, waarna je nog kunt doorgroeien tot trainer B of zelfs trainer A. Niet iedere ruiter droomt ervan om over 2 jaar op het WK te schitteren, toch blijft het belangrijk je als ruiter te blijven ontwikkelen. Voor velen gaat er niets boven lekker en vooral veilig vanaf de rug van het paard van het bos genieten. Ook dan is het belangrijk dat een goed opgeleide instructeur zo nu en dan kritisch naar je kijkt. Altijd al eens een betere kijk willen krijgen op de diversiteit en kwaliteit van de VIT-trainers?

14.40 uur: Horseboarding (Amaliahal)

Ook aanwezig op het jubileum zijn waaghalzen Jorien en Vinur van Dutch Horseboarding. Bij horseboarding zit er een ruiter op het paard en hangt hier iemand achter die op een mountainboard staat, deze wordt voortgetrokken door het paard. Op die manier worden er twee sporten gecombineerd, namelijk het paardrijden en het boarden. Echter, Jorien & Vinur doen dat anders. Bij hen zit er geen ruiter op het paard, maar bestuurt Jorien Vinur vanaf haar board. Zij doen deze sport echt met zijn tweeën, waardoor de relatie tussen de ‘boarder’ en het paard ook heel belangrijk wordt. Jorien vindt het heerlijk om zo met Vinur op pad te gaan de bossen in. Bij deze manier van Horseboarden is een goede relatie met je paard heel belangrijk. De basis die Vinur en Jorien hebben met grondwerken heeft hen hier heel erg bij geholpen. Het vertrouwen dat deze sport vraagt geeft volgens Jorien misschien nog wel de grootste kick. Deze bijzondere samenwerking tussen mens en paard met eigen ogen zien? Jorien en Vinur zullen dit demonstreren op de jubileumdag in hun spetterende show.

15.00 uur: Keuring Toen & Nu (Amaliahal)

Internationaal jurylid Tom Buijtelaar neemt ons mee in 60 jaar keuringen van IJslandse paarden in Nederland. Het idee achter de Nederlandse fokkerij is dat alleen met de beste paarden wordt door gefokt om het ras te verbeteren. Vooral voor hengsten is de keuring belangrijk omdat zij veel nakomelingen kunnen krijgen. Kunnen we dus na 60 jaar terugkijken op een geslaagde fokkerij in Nederland?
En wat zijn de verschillen in de exterieur en verrichtingseisen van 60 jaar geleden en nu? Tom neemt je mee terug in de tijd met ondersteuning van zijn verhaal, met Nederlandse fokproducten uit het heden!

15.30 uur Clinic - Van basis naar baan (Amaliahal)

Rijden op een ovaalbaan lijkt makkelijker dan het eigenlijk is. In een rijbak of in het bos kunnen we rijbaanfiguren, wendingen of de omgeving gebruiken om het paard in zijn gaan te beïnvloeden. Op de ovaalbaan zijn die mogelijkheden veel beperkter, terwijl we juist hier maximale controle willen over elke pas die het paard maakt. Tempowisselingen en zijgangen zijn, in het krijgen van controle, het meest effectief op de ovaalbaan. Met een goede basisopleiding kunnen we een paard zo africhten, dat we ook op de ovaalbaan een goede controle kunnen hebben en het paard mooi kunnen laten zien. In hun informatieve clinic zullen Marian en Mark Timmerman, al jaren jurylid en beide staand aan de basis van de trainersopleiding, het publiek kennis laten maken met de basisbeginselen van het ovaalbaan rijden.

16.00 uur: Teamcompetitie (Amaliahal)

Eén van de grootste shows is de teamcompetitie waarbij 4 teams met gerenommeerde ruiters strijden voor de jubileumtrofee. In deze teamcompetitie strijden 4 teams voor de overwinning, hun eer en (niet onbelangrijk) de jubileumtrofee! Elk team bestaat uit 5 ruiters welke ieder 1 gang zullen tonen en het team met het hoogste puntengemiddelde wint. Wie gaat er uiteindelijk met de trofee naar huis? Welke ruiters strijden deze dag voor hun goede naam? Dat houden we nog even geheim..

16.50 uur: Bijzondere prestaties (Amaliahal)

17.10 uur: Eindshow (Amaliahal)

17.30 uur: Clinic - Franklin Method (Willem Alexanderhal)

 

 🧐 Paardrijden is veel voelen en waarnemen. Waarnemen wat er onder je gebeurt en waarnemen wat er in je eigen lijf gebeurt en welke invloed die beide ook nog eens op elkaar hebben. Er zijn veel verschillende methodes om met mensen te werken aan hun lichaamsbewustzijn en ruitergevoel. Een van die methodes is de Franklin Method, die o.a. werkt met Franklin Method ballen. Deze methode werkt met creatieve visualisatie, belichaamde anatomie, fysieke en mentale oefeningen en educatieve vaardigheden. Binnen die methode is er een speciale ‘afdeling’ voor ruiters. Sinds 22 september is er binnen het NSIJP een eerste gecertificeerde, vanuit de internationale Franklin Method, instructeur voor deze methode. Als fysiotherapeut (voor mens en paard) in het dagelijks leven, maar daarnaast ook VIT trainer/instructeur zal Eva Beun op de jubileumdag een clinic geven.

18.15 uur: Hoefsmedencafé (Willem Alexanderhal)